Planiranje trudnoće Savjeti i njega

Muška plodnost: Koja će hrana pospješiti plodnost?

Muška plodnost: Koja će hrana pospješiti vašu plodnost? Bebe.hr portal

Muška plodnost izuzetno je važna tema kada su u pitanju parovi koji pokušavaju proširiti svoju obitelj planiranjem trudnoće. Kako biste na ovaj svijet donijeli dijete iznimno je važno da se pobrinete za svoje zdravlje. U ovom članku donosimo vam činjenice o određenim prehrambenim namirnicama za koje se smatra da mogu doprinijeti muškoj plodnosti i lakšem začeću djeteta.

I vi i vaš partner vjerojatno već znate brojne prednosti zdrave prehrane. Ali konzumacija određene hrane može biti korisna za broj i kvalitetu njegove sperme. Zdravija sperma znači da je manja vjerojatnost da ćete imati problema sa začećem.

Koja hrana može pospješiti mušku plodnost?

  • Voće i povrće

Antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću (kao što su brusnice) mogu pomoći u zaštiti spermija od staničnih oštećenja i održati ih jakima i brzima. Vitamini E i C mogu blago povećati broj i pokretljivost spermija. Vitamin E  pronađite u mangu, avokadu i zelenom povrću poput špinata i brokule. Vitamin C potražite u narančama, rajčicama i grejpu. Lisnato povrće, grah i mnogo voća bogato je folatom. Odnosno vitaminom B s antioksidativnim svojstvima koji može pomoći u održavanju sperme bez kromosomskih abnormalnosti.

Muška plodnost
  • Masna riba

Sperma plodnih muškaraca sadrži više omega-3 masnih kiselina od sperme neplodnih muškaraca. Možete dobiti omega-3 masne kiseline jedući masnu ribu poput lososa, haringe, sardina i inćuna. Omega-3 masne kiseline također poboljšavaju protok krvi u genitalije.

  • Orasi i orašasti plodovi

Hrana koja se često spominje da može pospješiti plodnost odnosno poboljšati kvalitetu i funkciju sperme. su i orašasti plodovi. Orasi su puni antioksidansa i omega-3 masnih kiselina. Ostali orašasti plodovi koje valja konzumirati uključuju bademe, pekan orahe, pinjole i lješnjake. Kikiriki također ima antioksidativni učinak. Ipak, nemojte pretjerivati i držite se porcije veličine manje šake, a izbjegavajte i prelijevanje plodova čokoladom i šećerom.

  • Različite sjemenke

Sjemenke bundeve sadrže veliku dozu cinka i omega-3 masnih kiselina koje poboljšanju kvalitetu sperme. U prehranu uvrstite lanene sjemenke, chia sjemenke ili sjemenke suncokreta, koje sadrže vitamin E i druge antioksidanse koji mogu pomoći u poboljšanju količine i kretanja sperme.

 width=
  • Kamenice

Kamenice su poznate kao afrodizijak jer sadrže više cinka po porciji nego bilo koja druga hrana. A hrana s visokim udjelom cinka može pomoći u muškoj plodnosti povećanjem volumena sjemena i pokretljivosti spermija. Ako kamenice nisu nešto što vam se čini ukusnim, cink možete pronaći i u govedini, mesu peradi, mliječnim proizvodima, jajima, cjelovitim žitaricama i grahu.

POVEZANO: Znakovi upozorenja na neplodnost kod muškaraca