0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Problemi s desnima tijekom trudnoće

Problemi s desnima tijekom trudnoće Bebe.hr portal

Problemi s desnima tijekom trudnoće, uključujući i karijes, mogući su s obzirom da tijekom trudnoće hormoni utječu na desni i zube.

Bitno je zato pranje zubi dva puta dnevno pastom za zube s fluorom. Kao i posjet stomatologu koji će Vam pomoći da tijekom trudnoće održite zube i desni što zdravijima.

 

Problemi s desnima tijekom trudnoće

Hormoni trudnoće mogu dovesti do rizika od problema s desnima kod nekih žena, uključujući:

  • gingivitis (infekcija desni) – vjerojatno će se dogoditi tijekom drugog tromjesečja. Simptomi uključuju oticanje desni i krvarenje, uglavnom tijekom pranja zuba i čišćenja koncem između zuba.
  • parodontna bolest – infekcija struktura koje podupiru zub (desni, ligament i kost). Uzrok je neliječeni gingivitis, koji može dovesti do gubitka zuba.
  • trudnički epulis ili piogeni granulom – crvena okrugla izraslina koja se pojavljuje na desnima i može lako prokrvariti.

Ako imate problema s desnima tijekom trudnoće, važno je da ih pregledate kod stomatologa prije poroda. Dok većina vrsta problema s desnima uzrokovanih trudničkim hormonima nestaje nakon poroda, manji broj žena može razviti dublju razinu bolesti desni.

 

Uvijek recite svom stomatologu ako ste trudni

Stomatolozi će poduzeti dodatne mjere opreza kada saznaju da ste trudni kako bi osigurali da je vaša skrb sigurna za vas i vaše dijete. Ako vam desni krvare, koristite mekanu četkicu za zube i pastu za zube s fluorom. Također savjetujte se sa vašim liječnikom o povećanom unosu kalcija i vitamina D kako biste zaštitili svoje kosti i potrebe svoje bebe u razvoju.

POVEZANO: Razlozi zašto ne biste trebali koristiti pastu za zube vašeg djeteta