Savjeti i njega

Razlozi zašto ne biste trebali koristiti pastu za zube vašeg djeteta

Razlozi zašto ne biste trebali koristiti pastu za zube vašeg djeteta Bebe.hr portal

OK, naravno osim ako Vam je ponestalo paste za zube, a ispred Vas u kupaonici gledate pastu za zube vašeg djeteta s okusom žvakaće gume. Naravno da ćete ju koristiti. Ali nemojte pretjerivati. Ako odrasli koriste dječju pastu za zube u kriznoj situaciji neće škoditi, ali nemojte da Vam to postane navika. 

 

Zašto ne biste trebali koristiti pastu za zube vašeg djeteta?

pastu za zube vašeg djeteta

 

Većina dječjih pasta za zube ima mnogo niži sadržaj fluorida u usporedbi s pastama za zube za tinejdžere i odrasle. To je zato što djeca ponekad progutaju pastu za zube dok peru zube. A unos previše fluorida za dijete može izazvati štetnu reakciju u bubrezima.

Odrasli trebaju više fluora nego djeca jer kako starimo možemo uzrokovati mnogo ‘trošenja’ naše cakline—žvakanjem, škripanjem zubima i tako dalje. Također, mnoge kisele namirnice mogu oštetiti zubnu caklinu pa je dodatni fluorid dodatna zaštita.

 

Odlučite se za vodicu za ispiranje usta bez alkohola

Ako koristite samo dječju pastu za zube, a ne i vodicu za ispiranje usta, caklina na vašim odraslim zubima je osjetljivija na karijes. Trebali biste potražiti vodicu za ispiranje usta koja ima dobru razinu natrijeva fluorida i bazu bez alkohola.

Važno je napomenuti da je sadržaj alkohola u vodici za usta kontroverzan, zbog čega je bolje izbjegavati vodicu za ispiranje usta na bazi alkohola. Neke studije kažu da alkohol u vodici za ispiranje usta može uzrokovati rane u ustima, a možda i rak usne šupljine. Također, alkohol može ubiti dobre bakterije kao i loše bakterije u vašim ustima.

Pratite djetetovu vodicu za ispiranje usta

U međuvremenu, djeca ne bi trebala koristiti vodicu za ispiranje usta za odrasle jer je gutanje i malih količina alkohola kontraproduktivno za tijelo koje raste. Rutina oralne higijene koja uključuje nježno ispiranje usta može pomoći u održavanju zdravlja mladih zubi i desni. Ali važno je da se vodica za ispiranje usta koristi na siguran način. Američka stomatološka udruga (ADA) predlaže da djeca mlađa od šest godina ne bi trebala koristiti vodice za ispiranje usta koje sadrže fluor.

Što izbjegavati u pasti za zube za djecu

 width=

 

Izbjegavate pastu za zube koja sadrži deterdžent natrijev lauril sulfat (SLS). Ovaj sastojak može uzrokovati afte. Zašto riskirati razvoj afti korištenjem paste za zube sa SLS-om, koju većina pasta za zube za odrasle sadrži?

 

Okus od žvakaće gume za odrasle

Ako ste uvijek bili potajno ljuti što ne možete pronaći pastu za zube za odrasle u zabavnim okusima žvakaće gume, razveselite se. Postoje paste za zube koje se razlikuju po okusu, samo morate istražiti i isprobati one koje vam se sviđaju. 

POVEZANO: Kako postaviti roditeljski nadzor na Android uređajima