1. godina 2. godina 3. godina Djeca

10 minuta tjelovježbe dnevno može povećati snagu mozga vašeg djeteta!

10 minuta tjelovježbe dnevno može povećati snagu mozga vašeg djeteta! Bebe.hr portal

Dobrobiti tjelovježbe dobro su poznate, ali postoje i studije koje pokazuju još jednu značajnu korist za djecu koja se znoje. I nema nikakve veze sa sagorijevanjem kalorija ili čak s poticanjem metabolizma, iako te dobrobiti isto dolaze iz tjelovježbe. Za djecu, kratke vježbe naime čine čuda za njihovu moć mozga. I to posebno kratki naleti, kao npr. 10 minutni trening.

 

Istraživanje intenzivne 10 minutne tjelovježbe

Istraživači sa Sveučilišta u Aucklandu promatrali su učinke redovite aerobne vježbe na kognitivnu funkciju skupine  djece u dobi od 7 do 13 godina. Djeci su davani zadaci u kontroli pamćenja i kognicije. A zatim su nasumično raspoređeni u placebo kontroliranu skupinu ili su podvrgnuti HIIT režimu. Režim treninga visokog intenziteta (HITT) sastojao se od 10-minutnih nizova intenzivnih treninga svaki dan tijekom šest tjedana.

 

tjelovježbe

 

Otkrivajući nalazi pokazali su da su djeca u HIIT skupini pokazala značajan napredak i u kontroli pamćenja i kognicije. Otkrića naglašavaju snagu kratkih, ali intenzivnih fizičkih vježbi.

Iako autori studije naglašavaju da se tjelovježba ne bi trebala smatrati jedinim lijekom za kognitivne nedostatke, ona je svakako jedan od najkorisnijih.

Drugim riječima, podignite svoje dijete s kauča i pokrenite se što je prije moguće i razvijajte nadobudnog genija u rukama. Kao što studija pokazuje, čak i 10 minuta vježbanja dnevno mnogo znači.

POVEZANO: 4 vrste zabave koje najviše pomažu razvoju malog djeteta