0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

4 vrste zabave koje najviše pomažu razvoju malog djeteta

4 vrste zabave koje najviše pomažu razvoju malog djeteta Bebe.hr portal

Kad je riječ o igračkama i vrsti zabave koje najviše pomažu razvoju malog djeteta, vrijedi pravilo manje je više. Učenje i razvoj u ranom djetinjstvu odvijaju se bez napora, ali iskustva i aktivnosti koje pružate svom djetetu pomoći će u oblikovanju vještina koje su ojačane.

Svojoj dojenčadi, maloj djeci i predškolskoj djeci omogućite okolinu bogatu jezicima, niz stimulacija bogatih osjetilima i praktične prilike za istraživanje osnovnih pojmova. Kada se sve to dogodi u kontekstu sigurnog, pouzdanog odnosa punog ljubavi, imate recept za optimalan razvoj.

Naravno, elektroničke igračke koje svijetle, govore i pjevaju pjesme mogu učiniti puno, ali to znači da vaše dijete ima manje posla. Nasuprot tome, tradicionalnije igračke djeci pružaju mnogo mogućnosti da razmišljaju izvan okvira. I ujedno kreiraju vlastitu igru ​​koja potiče kreativnost, rješavanje problema i organizacijske vještine. 

Zato donosimo četiri vrste zabave koje najbolje potiču razvoj jezika, kreativnosti, rješavanja problema i organizacijskih vještina kroz igru.

 

1.Građevni blokovi

Kocke mogu okupirati malu djecu satima i pomoći im da razviju kreativnost, rješavanje problema i vještine prostornog razmišljanja. Oni mogu uključivati ​​Lego kockice, Mega blokove, Magna-Tiles i Tegu, ali ništa nije bolje od staromodnog seta kockica od prirodnog drva. Izdržljivi su (trajat će zauvijek!), netoksični, ekološki prihvatljivi i lako se čiste i dezinficiraju.

 

razvoju malog djeteta

Dok se Magna-Tiles gotovo sami grade, drveni blokovi potiču djecu da eksperimentiraju s konceptima kao što su oblik, ravnoteža i stabilnost. Dok istovremeno pomažu u njegovanju tolerancije na frustraciju i ustrajnosti. A kada su djeca uspješna u slaganju kocki, sjaje od ponosa. Čak i prije nego mala djeca počnu zamišljati i graditi strukture, mogu učiti o veličini, obliku, teksturi, težini i boji samo držeći, pipajući, manipulirajući i istražujući blokove.

 

2. Knjige

Ovaj dio liste predvidljiv je s razlogom. Jezik i komunikacija možda su najvažnije postignuće u razvoju malog djeteta do treće godine. A dobro je poznato da se jezik razvija dok su djeca izložena riječima i razgovorima u stvarnom svijetu.

Knjige djeci pružaju priliku djeci da čuju nove riječi i strukture rečenica kojima možda nisu izloženi kroz svakodnevni dijalog. Opće je poznato da djeca koja su više izložena tisku ne samo da razvijaju veći vokabular i bolje vladaju jezikom, već imaju i više uspjeha u učenju čitanja.

 width=

Kroz knjige, djeca se upoznaju s novim konceptima, kulturama i društvenim temama, a sve to gradi temeljno znanje i razvija empatiju. Čitanje naglas najbolja je stvar koju možete učiniti za svoje dijete da samo uspješno usvoji čitanje i potaknete u njemu ljubav prema čitanju. To je također odličan način da vi i vaše dijete provedete vrijeme zajedno i smanjite razinu stresa!

 

3. Umjetnički pribor

I umjetnost i rukotvorine imaju koristi za dijete. Oboje potiču razvoj fine motorike, koordinacije ruku i očiju, vizualno-prostornog rasuđivanja, donošenja odluka i samoizražavanja.

 

razvoju malog djeteta

Ponudite svom djetetu razne umjetničke materijale kao što su bojice, flomasteri i krede ili razne materijale kao role papira, isječci iz časopisa, papir za zamatanje i dopustite mu da izradi vlastitu letjelicu. Ako mu ponestane ideja ili materijala, ponudite novi materijal i vidite može li se sam prebaciti na novi način stvaranja. 

 

4. Rekviziti za igru ​​pretvaranja

Igranje oblačenja ili zabava s rekvizitima za igru ​​pretvaranja, kao npr. kuhinja s igračkama, ima puno prednosti za djecu. Rekviziti omogućuju djeci da njeguju svoju maštu, a istovremeno razvijaju jezik, mišljenje i socijalno-emocionalne vještine. Dok se djeca igraju uloga, zamišljaju kako bi bilo hodati u tuđim cipelama. Igranje oblačenja omogućuje im da to čine doslovno i pomaže im u sagledavanju perspektive i razvoju empatije.

POVEZANO: Razlog zašto je dobro za djecu brojati na prste