2. godina 3. godina Djeca

Razlog zašto je dobro za djecu brojati na prste

Razlog zašto je dobro za djecu brojati na prste Bebe.hr portal

Stručnjaci za obrazovanje vjeruju da korištenje prstiju za matematiku nije samo savršeno dobra ideja, već brojati na prste može i pomoći djeci da postanu bolji učenici. 

 

Zašto je dobro za djecu brojati na prste?

Naime kad djeca broje na prste, uzimaju apstraktni pojam — matematiku — i prevode ga u najosnovniji, opipljiviji oblik. Zapravo, neurobiolozi vjeruju da je mozak građen da “vidi” prikaz naših prstiju čak i kada ne računamo doslovno fizički na njih.

 

brojati na prste

 

Postoji dio mozga koji se aktivira kada reagiramo na toplinu, pritisak, bol ili korištenje određenog prsta. Proučavajući snimke mozga, istraživači su otkrili da kada učenici u osnovnoj školi rade na jednadžbama oduzimanja, ta regija “svijetli” na snimkama. Čak i ako učenici ne koriste svoje prste. Što je problem oduzimanja složeniji, to se više aktivnosti otkriva u tom području, koje se još zove somatosenzorno područje. 

Veza između korištenja prstiju i matematičkih sposobnosti također je dokazana na staromodnim testovima iz matematike. Sa zatvorenim očima, učenici su trebali identificirati koji im je prst istraživač dodirnuo. Godinu dana kasnije, učenici koji su postigli najbolje rezultate na pitanjima o identifikaciji prstiju dosljedno su postigli više rezultate na testu iz matematike. Kada su studenti dobili isti test prstiju, oni koji su postigli najbolje rezultate ponovno su bili najbolji u testovima izračuna.

 

Zaključak?

Kao prvo, roditelji i učitelji ne bi trebali odvraćati djecu od brojanja na prste. 

Također neki učenici jednostavno bolje uče pomoću vizualnih alata, a ne pamćenjem tablice množenja i recitiranjem što je brže moguće.

Bez obzira na dob, svima koji žele poboljšati svoju matematičku sposobnost bilo dobro poboljšati osnovnu spretnost prstiju. To ne znači samo računanje na svoje znamenke, već i izoštravanje opće “percepcije” prstiju.

 

 width=

 

To možda zvuči jednostavno, ali istraživači sa Stanforda nude zanimljivu anegdotsku hipotezu: “Potreba za i važnost percepcije prstiju mogla bi čak biti razlog zašto pijanisti i drugi glazbenici često pokazuju bolje razumijevanje matematike od ljudi koji ne uče glazbeni instrument .”

Izvor: https://www.thehealthy.com/family/childrens-health/counting-with-fingers/

POVEZANO: Kako reagirati kada Vaše dijete ima imaginarnog prijatelja