2. godina 3. godina Djeca

Kako reagirati kada Vaše dijete ima imaginarnog prijatelja

Kako reagirati kada Vaše dijete ima imaginarnog prijatelja Bebe.hr portal

Ako Vaše dijete ima imaginarnog prijatelja, izmišljenu osobu ili životinju koja im se čini stvarnom – to nije razlog za brigu. Mnoga djeca imaju izmišljenog prijatelja. Neka istraživanja pokazuju da čak dvoje od troje djece ima imaginarnog prijatelja u nekom trenutku svog života.

Djeca mogu imati imaginarne prijatelje od otprilike 2 i pol godine pa sve do školskih godina. ‘Prijateljstvo’ obično traje nekoliko mjeseci, ali neka djeca imaju imaginarne prijatelje i po nekoliko godina.

Imati izmišljene prijatelje može biti pozitivno. Može pomoći vašem djetetu da izrazi svoje osjećaje, dati mu nekoga za igru ​​i pomoći mu da razvije svoje društvene vještine. Djeca s izmišljenim prijateljima često su empatičnija, inteligentnija i kreativnija.

Ponekad djeca razviju imaginarnog prijatelja nakon što su bila traumatizirana. Ako je vaše dijete uzrujano zbog imaginarnog prijatelja ili ako je prijatelj zao, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Što napraviti  kada dijete ima imaginarnog prijatelja?

dijete ima imaginarnog prijatelja
Federico Caputo

Nemojte napraviti dramu i previše se uplitati ako dijete spomene svog imaginarnog prijatelja. Nemojte im proturječiti ili ih previše ispitivati ​​o prijatelju.

U redu je da razgovarate s izmišljenim prijateljem, ali što ga više učinite dijelom stvarnog svijeta, to će duže ostati.

Imaginarni prijatelji mogu vam pomoći da vidite ima li vaše dijete problema. Na primjer, ako se imaginarni prijatelj nečega boji, vjerojatno se i vaše dijete boji iste stvari. Ako se prijatelj loše ponaša, vaše dijete može smatrati da ima previše pravila.

Većina djece s izmišljenim prijateljima razvije normalne socijalne vještine. Međutim ako se vaše dijete bira igru s izmišljenim prijateljem umjesto stvarne djece, potrebno je intervenirati. I pronaći stvari u kojima može uživati ​​i u stvarnom svijetu.

Najbolje je podržati svoje dijete i pričekati da preraste ovu uobičajenu fazu.

Rješavanje problema s imaginarnim prijateljima

dijete ima imaginarnog prijatelja

Imaginarni prijatelji mogu uzrokovati neugodno ponašanje. Evo nekoliko savjeta za rješavanje uobičajenih problema.

  • Dijete Vas traži da nastavite raditi stvari za imaginarne prijatelje: Vaše bi vas dijete moglo zamoliti da date mjesto za stol za njegovog imaginarnog prijatelja ili da mu napravite užinu. To je u redu. Umjesto da to učinite sami, zamolite dijete da vam pomogne. To će pomoći u razvoju njihovih vještina.
  • Vaše se dijete stalno savjetuje sa zamišljenim prijateljem: Ponekad djeca ne žele učiniti ništa bez da prethodno pitaju zamišljenog prijatelja. Smireno recite svom djetetu: “Želim čuti što ti misliš, a ne što tvoj prijatelj misli”.
  • Vaše dijete okrivljuje imaginarnog prijatelja da je napravio nered a ne on: mirno recite svom djetetu da njihov prijatelj to nije mogao učiniti. Zatim neka vam dijete pomogne počistiti nered i nježno ga podsjetite na pravila.

POVEZANO: Kako njegovati samopouzdanje kod svoje djece