1. godina 2. godina 3. godina Djeca

6 ukusnih namirnica za djecu koja imaju konstipaciju

namirnica za djecu koja imaju konstipaciju

Kada se radi o prehrani djece (kao i odraslih) koji pate od zatvora, odabir namirnica za djecu koja imaju konstipaciju je iznimno važan. Uobičajeni uzroci konstipacije kod male djece su nedovoljna količina tekućine i vlakana u prehrani. Ali i nedovoljna tjelesna aktivnost, kao i psihološki stres i tjeskoba. Često je i promjena u prehrani, poput uvođenja krute hrane ili prelaska s dojenačke na kravlje mlijeko, uzrok pojave zatvora. POVEZANO: Korisni savjeti kod odvikavanja od dojenja

Kod male djece, konstipacija se može prepoznati po rijetkim i tvrdim stolicama, kao i po poteškoćama u izbacivanju stolice ili bolovima prilikom stolice. Ako primijetite ove simptome kod svog djeteta, najbolje je konzultirati se s liječnikom ili pedijatrom.

A ono što sami možete napraviti već sada je ponuditi svome djetetu namirnice bogate vlaknima koja čine stolice mekšim. Osim toga omogućite da vaše dijete pije puno vode, što prirodno omekšava i stolicu. Ako prehrana vašeg djeteta sada ima malo vlakana, ne zaboravite polako dodavati ovu hranu (i to u početku u malim porcijama) – jer puno vlakana odjednom može potaknuti plin i nadutost. Preporučuje se da djeca dobiju oko 20 grama vlakana dnevno. POVEZANO : Priprema zdravih smoothija s vašim djetetom

6 odličnih namirnica za djecu koja imaju konstipaciju

Maline

S čak osam grama vlakana po šalici, ova super bobica je jedan od plodova s najviše vlakana. Bez obzira jesu li svježe ili smrznute, i dalje ćete dobiti beneficije.

Kruške

Jedna srednja kruška (s kožom) ima pet grama vlakana – to je četvrtina onoga što djeci treba svaki dan!

Krumpir

Pritom naravno puno bolja opcija je kuhani ili pareni krumpir u odnosu na pržene krumpiriće. Jedan srednji krumpir ima gotovo četiri grama vlakana. POVEZANO: Kako naučiti bebu da jede prstima?

Zobena kaša

Paket obične, instant zobene kaše ima 4 grama vlakana. Prelijte ga narezanim voćem za dodatnu dozu vlakana i malo meda ili javorovog sirupa za slatkoću. POVEZANO: Kupke od zobene kaše: Zašto su dobre za djecu?

Šipak

Ove slatke male sjemenke imaju tri grama vlakana po pola šalice. Jedite ih iz ruke ili ih ubacite u grčki jogurt ili zobenu kašu.

Kokice

Poslužite ovu hrskavu i zabavnu namirnicu u omiljeno u vrijeme užine. I napravite ga sami na štednjaku!

POVEZANO: 5 grupa zdrave hrane za vaše dijete