Djeca

Koliki treba biti dnevni unos vode u dječjoj dobi?

Koliki treba biti dnevni unos vode u dječjoj dobi? Bebe.hr portal

Dnevni unos vode u dječjoj dobi varira, u ovisnosti o dobi i spolu, kao i o vremenu i fizičkoj aktivnosti. Europska smjernica za sigurnost hrane (EFSA) ima smjernice o tome koliko djeca trebaju uzimati tekućine. Bebino tijelo sastoji se od oko 75% tekućine. Za stariju djecu i odrasle oko 60% tijela je tekućina.

Kao nekakvo opće pravilo, dnevni unos vode u dječjoj dobi u dobi od 4 do 13 godina treba biti oko 6-8 čaša. A mlađa djeca mogu piti jednaki broj, ali u manjim čašama (primjerice u onima od 150 ml). Tekućina je zaista važna za zdravlje, jer ovisno o tome stanice normalno funkcioniraju i rješavaju se štetnih tvari. Količina i vrsta tekućina koju djeca konzumiraju može imati značajan utjecaj na njegovo zdravlje. POVEZANO: HAPIH : Veliko nacionalno istraživanje prehrambenih navika

Dnevni unos vode u dječjoj dobi

Dječaci i djevojčice u dobi od 4 do 8 godina trebaju dnevno u organizam unijeti 1,1 ili maksimalno 1,3 litre vode.

U dobi od 9 do 13 godina ta se količina povećava na 1,3 do 1,5 litara, ili 1,7 kada je riječ o dječacima. Pored tekućine koje dobivamo iz pića, treba znati da mnoge namirnice sadrže vode. Stoga se hrana s visokim udjelom vode također može ubrojiti u dnevni unos tekućine. Voće i povrće osobito može imati visoki udio vode, tako npr. krastavac i lubenica u svom sastavu imaju preko 90% vode.

 width=

Koji su znakovi dehidracije kod djece?

Hidratacija je posebno važna za djecu jer imaju veće potrebe za vodom u odnosu na njihovu tjelesnu težinu od odraslih. Dojenčad i mala djeca manje su otporni na toplinu pa je pijenje manje količine tekućine često neophodno, osobito za vrijeme visokih temperatura ili kada su vrlo aktivni. Oni još ne mogu prepoznati ranu fazu žeđi pa im prijeti dehidracija. Čak i blaga dehidracija može djecu učiniti razdražljivom, uzrokovati umor, glavobolju, nedostatak koncentracije, smanjenu mentalnu učinkovitost i suhu kožu.

Koja su najbolja pića za hidrataciju?

Voda je uvijek dobar izbor za djecu kako bi ona ostala hidrirana, a također je dobro rano uvesti vodu kao piće rano kako bi se djeca mogla naviknuti na običan ukus. Ostala pića poput mlijeka i voćnih sokova također mogu osigurati tekućinu i druge hranjive tvari. Čisti nezaslađeni voćni sok mož doprinijeti učinkovitim vitaminom C kojeg sadrži. Ipak, budući da su prilično kiseli, unos voćnih sokova treba biti 150 ml na dan (najbolje za vrijeme obroka). Ostala kisela pića, poput gaziranih, bi bilo najbolje izbjegavati u potpunosti! Čak i ako su bez šećera, kiselina može oštetiti zubnu caklinu, a slatki napici mogu dovesti do brzog propadanja zubi i nepotrebnog unosa kalorija.

 width=