Djeca

Najbolje slikovnice za ovo ljeto

Najbolje slikovnice za ovo ljeto Bebe.hr portal

Čitanje slikovnice djeci uvijek je dobro došlo! Slikovnice često sadrže teme uz pomoć kojih se djeca mogu upoznati s različitim životnim situacijama i na taj način razvijati svoje spoznaje. Djeci treba čitati slikovnice prilagođene njihovoj dobi. Što su starija, količina teksta bi trebala biti veća, a ilustracije manje. Donosimo vam pregled slikovnica koje vaše dijete neće ispuštati iz ruku ovo ljeto.

Vojko V – Ne može i Kako to

Jedan od najuspješnijih hrvatskih repera, pravim imenom Andrija Vujević, nakon maestralnog albuma prvijenca za kojeg je osvojio čak tri Porina, svoje područje djelovanja proširio je i na pisanje slikovnica. Da, dobro ste pročitali, Vojko V autor je dviju slikovnica koje nose imena njihovih hitova “Ne može” i “Kako to”. U prvoj slikovnici “Ne može” poruke su konkretne i snažne jer svako dijete treba znati kada reći NE MOŽE. Sjajne ilustracije potpisuje Lucija Bužančić, ilustratorica, animatorica i povjesničarka umjetnosti iz Splita. “Kada reći NE MOŽE, dvije riječi te? Ova slikovnica će ti dati primjere.” Stihovi jesu namijenjeni najmlađima, ali u njima će se pronaći svi. Druga slikovnica tvrdi da sve što vaša djeca žele biti, to i mogu, ali nije lako to, ova slikovnica naučit će ih kako to. Poruke su snažne jer su se ispočetka svi mučili, trudili se, nisu stali i onda su naučili.

 width=

Branko Ćopić – Ježeva kućica

Slikovnica za sva vremena koja još zasigurno dugo vremena neće izaći iz „mode“. ‘Ježeva kućica’ kao slikovnica nastala je davne 1957. godine kad je Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom. Likovni prikaz Ćopićeve priče Vilka Glihe Selana najpopularnija je i najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire.

Rachel Bright – Koala koja može sve

Od dobro vam znane autorice “Miša lavljeg srca” i “Vjeverica svađalica” stiže nam zabavna priča o koali koja može sve. Rachel Bright spisateljica je i ilustratorica mnogobrojnih slikovnica za djecu od kojih su neke prevedene na čak 38 jezika. Slikovnica otkriva miran i jednoličan život sivkastog lika čupavog uha koji se ne miče sa svoje grane, ali u kojemu ipak tinjaju želja i radoznalost da doživi nešto više s društvom na tlu.

 width=

Julia Donaldson – Što je bubamara čula

Slavna autorica Julia Donaldson i u ovoj je slikovnici duhovitim tekstom i zgodnim rimamama opisala mnoštvo zabavnih likova te pokazala kako srčanost, prijateljstvo i timski rad mogu pomoći prijatelju u nevolji. Saznajte koju ulogu u tome imaju Kršni Krešo i Šašavi Saša. POVEZANO: Popularne slikovnice za djecu