1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Popularne slikovnice za djecu

slikovnice za djecu

Slikovnice za djecu jako su korisne za razvoj jezičnih vještina. Kroz priče, rime i dijaloge, djeca se upoznaju s novim riječima, izrazima i konceptima. To im pomaže da prošire svoj rječnik i poboljšaju vještine čitanja i pisanja. Ilustracije, boje i zanimljive priče potiču djecu da vizualiziraju situacije i likove, te da razvijaju svoje priče i scenarije. Ovo potiče njihovu kreativnost i sposobnost izražavanja ideja. POVEZANO: Vježbajte prepoznavanje boja s djecom

Slikovnice često obrađuju teme koje su relevantne za svakodnevni život djece. Kroz priče, djeca uče o odnosima, emocijama, moralnim vrijednostima i svijetu oko sebe. Slikovnice za djecu pomažu im da razumiju i interpretiraju različite situacije i osjećaje. I mogu biti odličan alat za učenje socijalnih vještina. Mnoge slikovnice uključuju likove koji se suočavaju s problemima, rješavaju konflikte i uče važne životne lekcije. Djeca mogu identificirati sebe s likovima i razumjeti različite perspektive, razvijajući empatiju i razumijevanje prema drugima.

Također obično imaju strukturu koja zahtijeva koncentraciju i pažnju. Dijete treba pratiti priču, slijediti redoslijed slika i tekst, te razumjeti radnju. Ovo pomaže u razvoju koncentracije i pažnje, važnih vještina koje će im biti korisne u školi i svakodnevnom životu.

I na kraju mogu pomoći u razvijanju ljubavi prema čitanju. Kroz vizualno privlačne ilustracije i zanimljive priče, djeca mogu razviti interes za knjige i čitanje. To može stvoriti temelj za daljnje istraživanje književnosti i razvijanje navike čitanja. POVEZANO: Logopedske knjige za razumijevanje djece s poteškoćama u govoru

Popularne slikovnice za djecu

Postoji mnogo popularnih slikovnica za djecu koje su omiljene među roditeljima i djecom diljem svijeta. Omogućite svom djetetu različita iskustva kroz proučavanje slikovnica. Oplemenite ga za nove vještine i shvaćanja uz slikovnice poput:

 1. Mali princ” – Antoine de Saint-Exupéry – Adaptacija poznatog djela za najmlađe čitatelje s prekrasnim ilustracijama.
 2. Mačak u čizmama” – Charles Perrault – Klasična bajka o hrabrom mačku koji pomaže siromašnom gospodaru.
 3. Mali konj Poni” – serija slikovnica od Bonnie Bryant
 4. Maša i Medvjed” – Oleg Kuzovkov
 5. Pipi Duga Čarapa” – Astrid Lindgren
 6. Crvenkapica” – braća Grimm
 7. Pčelica Maja” – Waldemar Bonsels
 8. Mama ima tatu, tata ima mamu” – Branka Primorac
 9. Sofija Superzvijezda” – Catherine Leblanc
 10. Grga Čvarak” – Milivoj Matošec
 11. Različite stvari” (Emma Damon) – Ilustrirana knjiga koja uči djecu o različitim oblicima, bojama i veličinama.
 12. Petar Pan” (J.M. Barrie) – Adaptacija poznate priče o dječaku Petru Panu i njegovim avanturama na Ostrvu Nigdjezemskom.
 13. 100 najljepših priča za laku noć” (razni autori) – Zbirka kratkih priča koje su idealne za pričanje prije spavanja.
 14. Svi moji prijatelji su male životinje” (Eric Carle) – Slikovnica koja predstavlja različite male životinje i uči djecu o njihovim karakteristikama.
 15. Koliko te volim?” (Sam McBratney) – Slatka priča o dubokoj ljubavi između medvjeda i zeca.

Ove slikovnice su samo neki od popularnih primjera, a postoji širok raspon slikovnica različitih žanrova i tema koje se mogu prilagoditi dobi i interesima djeteta. Uvijek je dobro provjeriti recenzije i preporuke te prilagoditi izbor slikovnica individualnim preferencijama djeteta.

Napomena: Slikovnice se često izdaju u različitim izdanjima i verzijama, pa je uvijek dobro provjeriti aktualnu ponudu u knjižarama ili online trgovinama kako biste pronašli najnovija izdanja i popularne naslove.

POVEZANO: Nove hrvatske slikovnice za bebe koje su nam privukle pažnju