1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Vježbajte prepoznavanje boja s djecom

prepoznavanje boja

Prepoznavanje boja kod male djece poboljšava se kada napune otprilike 18 mjeseci. Barem jednu osnovnu boju znat će imenovati s 36 mjeseci. Sposobnost prepoznavanja boja smatra se prekretnicom u djetetovom kognitivnom procesu. I često je dio ranog pregleda za razvoj i upis u obrazovne ustanove.

Prepoznavanje boja i naziva boja važan je dio djetetova razvoja. Rano prepoznavanje pomaže u stvaranju kognitivne veze između vizualnih tragova i riječi.

Prepoznavanje boja možete vježbati zajedno s vašim djetetom

Djeca vole gledati slikovnice predmeta organiziranih po obliku i boji. Počnite ih učiti raspoznavanju boja tražeći od njih da neverbalno identificiraju stvari. Na primjer, zamolite dijete da vam pokaže crveni kvadrat prstom. POVEZANO: Nove hrvatske slikovnice za bebe koje su nam privukle pažnju

Možete igrati slične igre kada ste vani. Recite: „Vidim crveni cvijet.“, zatim pričekajte minutu da vidite hoće li dijete pokazati na njega. Ako nose plavu košulju, pitajte vide li oko vas još nešto iste boje. Mogu vas iznenaditi poznavanjem i identificiranjem boja koje ističete, čak i ako ih ne mogu usmeno imenovati.

Prepoznavanje boja djeci je u većini slučajeva lako i dolazi prirodno. Djecu privlače jarke boje, zbog čega je većina igračaka i aktivnosti namijenjenih djeci, uključujući malu djecu i bebe, jarkih boja. Tijekom predškolskih godina djeca imaju prirodnu sklonost razumijevanju svijeta oko sebe. Okruženi su svijetom boja pa je lako koristiti svakodnevne prilike za raspravu o njima. Naravno, budući da je poučavanje djece o prepoznavanju boja toliko važno, postoji mnogo alata koje roditelji mogu koristiti kako bi djeci pomogli u učenju o bojama.

Postoje brojne dječje knjige koje djecu podučavaju o obliku boja. Uz knjige, mnoge igre djelomično koriste boju kako bi ih učinile privlačnima djeci dok ih uče o bojama. Kartice u boji alat su za učenje boja koji se temelji na prepoznavanju boja.

Naravno, budući da je boja dio svakodnevnog života, postoji mnogo prilika za podučavanje djece bojama tijekom svakodnevnog života. Jedan od načina da naučite djecu koja je koja boja jest da odaberete novu boju svaki tjedan i potpuno se usredotočite na tu boju. Kao na primjer izborom hrane, odjeće, obuće, predmeta i igrački te boje. Kako god, želimo vam da uživate zajedno u bojama i otkrivanju!

POVEZANO: Bojanke za djecu: Potaknite kreativnost putem bojenja