0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Dermatitis kod beba: Vrste i liječenje

Dermatitis kod beba

Dermatitis kod beba je upala kože koja se može javiti u različitim oblicima. To je opći naziv za stanje u kojem koža postaje crvena, suha, svrbi ili ima osip. Dermatitis može biti izazvan različitim faktorima, uključujući genetske predispozicije, alergije, iritante ili infekcije. POVEZANO: Majke i djeca s atopijskim dermatitisom

Vrste

Najčešće vrste dermatitisa kod beba au atopijski, kontaktn, seboreični i infektivni dermatitis.

Atopijski dermatitis, također poznat kao ekcem, najčešći je oblik dermatitisa kod beba. Karakterizira ga crvenilo, suha i ispucala koža, svrab i ponekad pojava plikova ili krasta. Najčešće se javlja na licu, rukama i nogama. Atopijski dermatitis može biti povezan s alergijama i genetskom predispozicijom. Pročitajte kako smiriti i njegovati kožu beba te savjete za njegu kože beba oboljele od atopijskog dermatitisa.

Kontaktni dermatitis se javlja kada koža dolazi u dodir s iritirajućim supstancama ili alergenima. To može biti reakcija na pelene, sapun, deterdžente, parfeme ili druge kemikalije. Simptomi uključuju crvenilo, otok, svrab.

Seboreični dermatitis je oblik dermatitisa koji se često javlja kod beba u prvih nekoliko meseci života. Karakterizira ga masna i ljuskasta koža, posebno na vlasištu, obrvama, nosu i oko usta. Seboreični dermatitis obično nije ozbiljan i spontano prolazi tokom nekoliko mjeseci.

Infektivni dermatitis je oblik dermatitisa se javlja kada kožu zahvati infekcija, poput bakterijske ili gljivične infekcije. Može doći do crvenila, otoka, osipa, žuljeva ili gnojnih plikova. POVEZANO: Što je atopijski dermatitis (ekcem)?

Dermatitis kod beba: prevencija i njega

Kada je u pitanju dermatitis kod beba odnosno njegovo liječenje ključno je održavati kožu čistom i hidriranom. Donosimo nekoliko općih smjernice:

  1. Izaberite blage proizvode za bebu: Koristite blage sapune, šampone i losione koji su posebno formulirani za osetljivu kožu beba. Izbegavajte proizvode koji sadrže jak miris ili potencijalno iritirajuće kemikalije. POVEZANO: Eucerin AtopiControl linija
  2. Često mijenjajte pelene: Ako primijetite da pelene izazivaju iritaciju, možda biste trebali razmotriti promjenu marke pelena. Ili je potrebno češće mijenjanje pelena kako biste održali kožu bebe suhom.
  3. Hidratacija kože: Nakon kupanja, nanesite blag losion za bebe na kožu kako biste je hidrirali. Ovo je posebno važno za bebe s atopijskim dermatitisom, jer suha koža može pogoršati simptome. POVEZANO: Trenutno olakšanje za atopičnu kožu
  4. Izbjegavajte potencijalne alergene: Ako primijetite da određena hrana ili materijal izaziva reakciju na koži vaše bebe, konzultirajte pedijatra kako biste razmotrili mogućnost alergije i izbjegli te potencijalne alergene.
  5. Konzultirajte pedijatra: Ako simptomi dermatitisa kod vaše bebe postanu ozbiljni, ne prolaze ili se pogoršavaju, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom. Oni će moći pružiti detaljniju dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman ili lijekove ako je potrebno.

Važno je zapamtiti da svaka beba može imati jedinstvene potrebe i da trebate slijediti upute pedijatra kada liječite dermatitis kod beba.

POVEZANO: Što nakon dijagnoze atopijskog dermatitisa?