Savjeti i njega

Što nakon dijagnoze atopijskog dermatitisa?

Što nakon dijagnoze atopijskog dermatitisa? Bebe.hr portal

Vaše dijete ima atopijski dermatitis. Još vam u glavi odzvanja dijagnoza dermatologa kojeg ste posjetili nakon što se vaš mališan nikako nije mogao prestati češati, a koža je stalno bila crvena, perutava i upaljena. Na prvu liječnička dijagnoza može zvučati strašno ali možda vam bude lakše kada čujete kako je atopijski dermatitis najčešća kožna bolest kod djece te se uz odgovarajuću njegu s njime normalno može živjeti.

 width=

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis može se pojaviti već nakon prvog mjeseca života i to najčešće na licu, pogotovo obrazima, vlasištu (poznato kao tjemenica), koljenima i laktovima. Može ga se prepoznati po suhom osipu s mrljama koje se ljušte i svrbe.

BEBE

Ako nema jasno izraženih simptoma, kod novorođenčadi nije lako prepoznati kožu koja svrbi jer se sve do 3. mjeseca starosti ne mogu sama češati. Dojenčad i djeca koja su tek prohodala, ponekad se češu o posteljinu, tepihe ili druge površine kako bi ublažila svrbež, a to može dovesti do infekcije kože.

DJECA

Kod starije djece atopijski dermatitis najčešće se javlja između 2. godine i puberteta i to na pregibima na laktovima ili koljenima, vratu, ručnim i nožnim zglobovima te pregibima na stražnjici i nogama. Koža je obično kvrgava, zadebljana i hrapava i javlja se osip s ljuskavim mrljama i svrbežom.

 width=

Atopijski dermatitis ima dvije faze: neaktivnu i aktivnu, poznatiju pod nazivom faza izbijanja simptoma. Faza izbijanja simptoma jedan je od naziva kojim se opisuje faza kad je koža najviše sklona iritaciji. Poznavajući raznolike vrste simptoma u različitim periodima odrastanja, roditeljima je lakše prepoznati atopijski dermatitis na koži svoga djeteta.

Njega atopične kože

Nježna dječja koža zahtjeva posebnu njegu, posebice kada je zahvaćena atopijskim dermatitisom. Kako bi koža što dulje ostala mirna i spriječilo se izbijanje neugodnih simptoma, kao što su svrbež, crvenilo, perutanje…, potrebno je izabrati proizvode posebno specijalizirane za njegu atopične kože.

Eucerinov istraživački tim doskočio je tom problemu i razviju posebnu liniju AtopiControl – dermokozmetičku, specijaliziranu njegu za atopičnu kožu koja se može koristiti na bebinoj koži već od 3. mjeseca starosti. Preparati za kupanje i hidrataciju lica i tijela bez parabena, mirisa i boja dokazano smanjuju suhoću, perutanje, zategnutost kože i ublažavaju svrbež. Losioni i kreme za osnovnu njegu sadrže kombinaciju omega-6 masnih kiselina i licochalcona A za obnavljanje kože, vraćanje njezine prirodne zaštite i jačanje otpornosti. Osim pružanja intenzivne hidratacije, ublažavaju hrapavost i svrbež te zategnutost povezanu s atopičnom kožom.

 width=