Bebe

Priprema kućnih ljubimaca za dolazak djeteta na svijet

kućnih ljubimaca

Vaš kućni ljubimac se zasigurno nalazi u centru pozornosti, s mnoštvo poslastica i igrački. Ali kad na svijet dođe beba, vašem kućnom ljubimcu neće biti jasno što se događa i što je s njegovom “ulogom” u obitelji. Kućni ljubimci mogu postati ljubomorni i agresivni, što nije dobro ni za kojeg člana vaše obitelji. Pomozite svom kućnom ljubimcu sa se pripremi za promjenu koja ga čeka i sigurno samo da će vrlo brzo postati bebin najbolji prijatelj.

Upoznavanje kućnih ljubimaca i bebe

Prije samog porođaja, potrebno je da svog kućnog ljubimca upoznate s drugim bebama. Ako imate prijatelje koji već imaju bebu ili je ima netko iz vaše obitelji, odvedite ljubimca kod njih kako bi se upoznali s niz glasnih bebinih zvukova i neuobičajnih mirisa. Iako se može činiti da kućni ljubimci obožavaju bebe, nikad, ali baš nikad ih ne ostavljajte same. Jer i najmirniji ljubimci mogu biti vrlo nepredvidivi.

 width=

Razmislite o stručnoj obuci kućnih ljubimaca

Imate li psa, bilo da je on već odrastao ili je još uvijek štene, razmislite o odlasku na obuku s njim. To će ga naučiti tehnikama dobrog ponašanja, zbog čega je manja vjerojatnost da nenamjerno ozlijedi vašeg mališana. Ono što vam se prije činilo kao normalno ponašanje, a uključivalo je skakanje na kauču, poskakivanje ili agresivno igranje igračkama – postat će nedopustivo kad beba dođe kući. Za razliku od pasa, podučavanje mačaka ide teže, ali one će se sakriti ako se osjećaju ugroženima.

Naviknite svog ljubimca na život s bebom u kući

Koliko god zvučalo glupo, pokušajt s lutkom za bebe pripremiti ljubimce na ono što ih uskoro očekuje. Provodite svakodnevne aktivnosti kao da je to stvarna beba, a ne igračke: pjevajte joj, stavite je u krevet i mijenjate joj pelena. Ne bi bilo loše i da puštate snimak djeteta kako plače. Nakon svega toga, ne zaboravite nagraditi svog četveronožnog ljubimca za dobro ponašanje.

Naviknite svog ljubimca na miris vašeg djeteta

I psi i mačke puno uče o svom svijetu kroz njih. Prije nego dijete dođe kući, neka vaš partner donese vašem ljubimcu komad odjeće kojeg je nosila beba. To će mu pomoći da se upozna s mirisom vašeg novorođenčeta. Kad beba dođe kući, pustite da pad nanjuši dijete, a pritom pazite da bude dobro zaštićena. Nakon toga mu pružite posebnu poslasticu kako bi shvatio da dobrim ponašanjem može steći pohvalu.

Nemojte zaboraviti na svoje kućne ljubimce

Želite da vaš pas ili mačka znaju da su još uvijek voljeni član obitelji? Vrijeme je za razvijanje multitasking vještina! Dok se vi mazite s bebom, pustite im budu pored vas. Isto tako, pokušajte svaki dan provoditi barem 5 minuta vremena sa svojim ljubimcem. Sretna mačka ili pas obično su dobro odgojeni.

kućnih ljubimaca