Bebe Djeca

Zaštitite dijete od visokih temperatura

Zaštitite dijete od visokih temperatura Bebe.hr portal

Donosimo vam nekoliko ključnih savjeta kako da zaštitite dijete od visokih temperatura. Omogućite svojim mališanima sigurno krenuti van na zrak usprkos višim temperaturama.

Kada je prevruće da bi dijete bilo vani?

Pedijatri diljem Amerike smatraju da se djeca svih dobnih skupina mogu i trebaju igrati vani kad vrijeme ne predstavlja značajan zdravstveni rizik, odnosno u slučaju kad je indeks topline ispod 32°C. Kad indeks topline prelazi navedenu temperaturu, djeca ne bi smjela boraviti vani.

 width=

Kako zaštititi dijete od jakih vrućina?

Izbjegavajte direktno izlaganje suncu kad je ono najintenzivnije, u razdoblju između 10 i 16 sati. Ovo je posebno bitno za dojenčad koja imaju smanjenu mogućnost znojenja, što predstavlja prirodan način da se tjelesna temperatura snizi. Budući da to vremensko razdoblje predstavlja velik dio dana, ako ne možete odgoditi odlazak vani, probajte boraviti u hladi i biti zaštićeni od vrućine.

Kod neodgodivih odlazaka vani, polako upoznavajte svoje dijete s toplim, ljetnim vremenom. Započnite postupno povećavati boravak na otvorenom kad je on neophodan. Ali uvijek budite na oprezu, naročito kad su temperature preko 30°C s visokim postotkom vlage.

Ako još niste sigurni u odlazak vani s djetetom, vjerujte svojoj intuiciji. Prevruće vam je, znojite se i jednostavno vam nije ugodno? Vjerojatno je da se vaše dijete osjeća identično. S druge strane, ako vam je ugodno na zraku, sigurno je i vašoj bebi tako, uzimajući u obzir da one niti nisu previše aktivne.

Kako zaštititi dijete u kolicima?

Ako koristite kolica ili autosjedalicu, koristite i zaštitu od sunca pored djeteta u automobilu, odnosno postavite suncobran za kolica. Kad postavite zaštitu od sunca na automobilsko staklo, dijete će od glave do pete biti oslobođeno od djelovanja sunčevih zraka. Izbjegavajte prekrivač preko kolica ili autosjedalice kao obranu od sunca, čak i one napravljene od prozračnih tkanina, jer mogu predstavljati rizik od gušenja i povećati vjerojatnost pregrijavanja bebe.

Kako obući dijete za vrijeme jako toplih dana?

Kao što smo vam već savjetovali, izbjegavajte prekrivače bilo koje vrste. Za bebu je najbolji odabir kratka odjeća svijetlih boja. Da biste pružili i licu zaštitu od sunca, obavezno mu na glavu stavite šešir. To je posebno važno za novorođenčad ili malu djecu koja još uvijek nemaju kose.

Ako ne možete izbjeći direktno izlaganje suncu, a dijete je mlađe od 6 mjeseci, obucite ga u lagane duge hlače i laganu košulju s dugim rukavima. Za djecu stariju od 6 mjeseci pogodne su lagane kratke hlače i prozračna majica.

Koju kremu za sunčanje mogu koristiti svom djetetu?

Zaštita osjetljive kože vašeg djeteta jednako je važna kao i osiguravanje da mu bude ugodno na vrućini. Uostalom, treba samo 15 minuta da sunce ošteti nezaštićenu kožu. Evo nekoliko korisnih savjeta za primjenu kreme za sunčanje na dojenčadi:

  • Na manju izloženu površinu, kao što su lice, nos, obrazi, uši i ruke, nanesite malu količinu kreme za sunčanje sa SPF 30-50.
  • Koristite proizvode bez kemikalija koji mogu imati štetni utjecaj na osjetljivoj dječjoj koži
  • Kremu za sunčanje nanesite 30 minuta prije izlaganja suncu, a nakon toga nanesite svaka 2 sata
  • Pripazite da beba kremom ne dodiruje oči, a ako se to i dogodi, nježno ih obrišite
 width=