Savjeti i njega

Smanjite šanse za obolijevanje od koronavirusa

Smanjite šanse za obolijevanje od koronavirusa Bebe.hr portal

Prirodno je da se kao roditelj brinete, zato je od presudne važnosti pridržavati se svih pravila kako bi umanjili šanse za obolijevanje od koronavirusa. Ako se vaše dijete zarazi, a pritom nema nekih dodatnih i ozbiljnijih zdravstvenih problema, vjerojatno će razviti samo blaže simptome. U slučaju da je kronični bolesnik ili ima oslabljeli imunitet, moguće su teže komplikacije. Kakva god da je situacija, važno je biti odgovoran u svakom trenutku.

Održavanje socijalne distance

Koronavirus je, kao što svi već znamo, respiratorna bolest kao što je prehlada ili gripa. Kontaminirane kapljice od kašlja ili kihanja mogu prijeći s udaljenosti od gotovo dva metra, a mogu zaraziti ljude ulazeći u oči, nos ili usta. Zato je jako bitno uvijek se držati barem tolike udaljenosti i izbjegavati mjesta s velikim brojem ljudi na kojima je mogućnost zaraze još veća.

Budite oprezni na javnim mjestima

Uvijek poduzmite sve potrebne mjere opreza. Prilikom kupovine namirnica, košaru prebrišite dezinfekcijskim sredstvom i izbjegavajte izravan kontakt s prodavačima.

Nosite zaštitne maske

Iako su proširene mjere i odnedavno je potrebno nositi maske u zatvorenim prostorijama i javnom prijevozu, vi ih slobodno možete nositi i bilo gdje van toga, svaki put kad vam je potrebna dodatna sigurnost. Ako se trenutno ne osjećate dobro, također ih nosite jer bi mogli kontaminirati druge osobe. Imate li veći rizik za obolijevanje, također ih nosite što je češće moguće.

 width=

Naučite svoju djecu da ne diraju lice i redovito peru ruke

Podsjećajte svoju djecu na redovito pranje ruku, ali im cijeli taj proces učinite zabavnim umjesto da ih uznemirite i stvorite odbojnost. Jer ovaj period zapravo je izvrsna prilika da se djecu nauči dobrim higijenskim navikama. Neka ruke uvijek peru sapunom najmanje 20 sekundi, a u slučaju da se nalaze na mjestu na kojem ih u nisu u mogućnosti oprati, neka to učine dezinfekcijskim sredstvom koje sadrži minimalno 70% alkohola.

 width=

Budite pažljivi prilikom putovanja

Ljeto je, vrijeme je godišnjih odmora i odlaska na more. Putujete li sami ili s djecom, opreza neka ne manjka. Redovito pratite informacije i preporuke stožera. Jedan od savjeta kojima ćete umanjiti mogućnost izlaganju zarazi je putovanje osobnim automobilom, izbjegavanje odmorišta i kafića na putu do odredišta te rukovanja i ostalih bliskih kontakata.