6-12 mjeseci Bebe

Vrijeme je za bebine prve korake

prve korake

Kada očekivati bebine prve korake? Mnoga djeca se nauče stajanju oko 9. ili 10. mjeseca i to najčešće pridržavajući se za namještaj ili ono slađe, za majčinu ili očevu nogu koji koriste kako bi ostali uspravni. Većina djece prohoda nedugo nakon prvog rođendana, u prosjeku sa 14 mjeseci, iako nije neobično da krenu i ranije (u nekim slučajevima to je već u dobi od 7 mjeseci).

Jedno je sigurno, vaše će dijete s vremenom naučiti hodati, ali prema njezinom vlastitom rasporedu, a ne po vašem. Svakako, postoje načini kako biste joj mogli pomoći, ali umjesto da se fokusirate na cilj, prigrlite sve djetetove korake na putu. To je putovanje koje će konačni rezultat učiniti toliko slađim.

Više o bebinoj sigurnosti

  • Kako pomoći bebi da zavlada hodanje? Najbolje od svega je da joj omogućite puno vremena u pokretu, jer će tako najbrže doći do prvih koraka. Omogućite joj dovoljno vremena za istraživanje izvan kolica ili nosiljki. Još je nekoliko trikova pomoću koji ćete pokrenuti bebu:
  • Ostavite negdje po kući nešto što će vašoj bebi biti primamljivo i zanimljivo i u neposrednoj blizini nje. To će natjerati bebu da puzi ili u još boljem slučaju da se podiže što će biti dobar početak za ono što dolazi, a to je hodanje. U blizini joj, dakle, ostavite igračku ili ako se voli igrati jastucima, ostavite joj jastuke na kraju kauča koji joj je udaljen. To će potencijalno natjerati bebu da dođe do onoga što želi na malo drugačiji način.
  • Ako vaše beba može stajati, ali vam se čini da nije sigurna što dalje treba činiti, treba joj mnogo vježbanja kako bi uravnotežila svoju težinu preko stopala dok je u pokretu. Pomozite joj, a sve oštre dijelove namještaja, televizora i drugih stvari udaljite od nje. Može potaknuti njezin samostalan korak tako što ćete je držati za ruku i spustiti se na njezinu visinu. Radost kada savlada hodanje pomoći će vam da zaboravite na sve zadobivene bolove u leđima.
  • Nabavite joj igračku za guranje. Mala košarica za kupovinu ili kosilica za travnjak djetetu će pružati osjećaj kontrole dok je gura pred sobom. Povećat će njezino samopouzdanje i pružiti podršku. Neka igračke budu čvrste i s velikim kotačima kako ne bi došlo do njihovog prevrtanja.
  • Ograničite vrijeme provedeno u centru za igranje, čak i ako se beba može uspraviti i igrati u njemu. Zapamtite, ona mora razviti mišiće trupa i ruku kako bi hodala, a ne samo mišiće nogu. Neka maksimalno vrijeme boravka ne prelazi 30 minuta.

 width=

Treba li postojati razlog za brigu?

Razloga za brigu ne treba biti, jer se svaka beba razvija drugačije i svojim tempom, tako da ako dijete i ne prohoda do prvog rođendana, to nije razlog za brigu. Roditelji ne mogu puno učiniti kako bi ubrzali vremenski tijek razvoja djeteta, osim što mogu omogućiti djetetu podršku i zabavu.

Razgovor s pedijatrom je potreban u slučaju da se beba stalno spotiče na istu stranu, pretjerano pada ili ako joj noge izgledaju pretjerano ukočene što može ukazati na probleme sa živcima, zglobovima ili kralježnicom. U suprotnom, samo uživajte u cjelokupnom procesu i spremno dočekajte nove avanture koje vas očekuju s vašom bebom.

 width=