Djeca

Dijabetes kod djece

Dijabetes kod djece

Ako se pitate zašto je onda dijabetes tipa 2 u porastu kod djece, to je zato što ga uglavnom potiče način života i pretilost. U Velikoj Britaniji zabilježena je najveća učestalost obolijevanja od dijabetesa tipa 2 u djetinjstvu. Broj slučajeva i dalje raste, posebno među djecom iz Južne Azije. Utvrđeno je i da je dijabetesom više pogođen ženski dio populacije i da na to još utječe genetika i pretilost. Otprilike 40% djece koja imaju dijabetes tipa 2 nemaju nikakve znakove ili simptome i dijagnosticiraju se tijekom rutinskih pregleda.

Zašto je sve više djece s dijabetesom tipa 2?

Znamo da je porast u velikom mjeri posljedica pretilosti. Do danas, brojke pokazuju da je gotovo 22000 djece klasificirano kao pretilo što značajno povećava njihov rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. To također drastično povećava njihovu šansu za razvoj ozbiljnih bolesti u budućnosti povezanih sa srčanim i krvožilnim sustavom.

Što se toliko promijenilo u načina na koji se djeca hrane i fizički su aktivni?

Znamo da djeca koja redovito jedu nezdravu, brzu hranu imaju veću vjerojatnost da razviju bolesti i da će doći do debljanja ako njihovi roditelji ne promijene prehrambeni unos. Predugi boravak ispred televizije ili računala može dovesti do smanjenja aktivnosti pa i to treba uzeti u obzir.

 width=

Je li dijabetes tipa 2 opasniji za djecu od odraslih?

Da, stručnjaci vjeruju da je dijabetes tipa 2 kod djece i mlađih osoba agresivniji u usporedbi s odraslim osobama. Ako je vašem djetetu dijagnosticiran dijabetes tipa 2, najbolja stvar koju možete učiniti jest da mu osigurate da jede redovite obroke, što raznovrsniju prehranu, punu voća, povrća i cjelovitih žitarica. Nemojte ih zaboraviti navoditi da budu što aktivniji. Morat ćete biti oprezni i o količini ugljikohidrata koje konzumiraju. Ako su vas doktori posavjetovali da redovito mjerite djetetovu razinu glukoze u krvi, pisanje i praćenje bi moglo biti od pomoći.

Što možete učiniti da spriječite dijabetes tipa 2?

Za sprječavanje dijabetesa tipa 2 ključne su promjene u načinu života, dakle redovita fizička aktivnost i raznovrsna prehrana. Isprva, to za djecu zna biti jako teško i zato djeca trebaju podršku od roditelja. Potičite djecu da se aktivno bave sportom u školi, ali i vikendom kad nema nastave. Uspostavljanje takvih navika u mlađoj dobi pomoći će ih održati i onda kad odrastu. Nemojte zaboraviti uputiti dijete da nije dobro konzumirati hranu s visokim udjelom masti i šećera nakon 21 sat.

 width=