Djeca

Kako pripremiti dijete za povratak u školu?

povratak u školu

Prije svega, važno je da dijete opet uspostavi redovni odlazak na spavanje nekoliko dana prije samog početka školske godine. Nije dobro da čekate zadnju noć i da tek tada dijete ode na spavanje na vrijeme. Svaki dan neka ode 15 minuta ranije na spavanje. To će učiniti prilagodbu mnogo lakšom za prihvatiti od drastičnih i iznenadnih promjena.

Ponekad povratak u školu, prelazak u novu školu ili razred mogu predstavljati stres za djecu. Umirite ih i ublažite njihov strah tako što ćete naglasiti pozitivne stvari poput druženja s prijateljima, susreta s novim školskim kolegama i uključivanja u njihove omiljene sportove i aktivnosti. Uspostavite među svojom djecom uredan bioritam i svako jutro im pripremite zdravi doručak.

Učite djecu samostalnosti

Djecu je potrebno učiti obavljati stvari samostalno. Potaknite djecu još u vrtičkoj dobi da nauče vezati cipele, znaju napisati svoje ime i brojne druge sitne, ali bitne stvari. Ako imate školarce, započnite s njima razgovor o odgovornosti prije početka školske godine. Trebaju znati da u školi moraju biti pažljivi, zapisivati zadatke i redovito rješavati domaće radove.

Domaći rad kao dio dječje rutine

Domaći zadaci trebaju predstavljati dnevnu rutinu vašeg djeteta, i to tako što ćete odrediti vrijeme i mjesto za učenje kada se vrate iz škole. U vrijeme kad dijete rješava zadaću, vi to vrijeme posvetite najmlađem članu obitelji, ali pružite pomoć i školarcu ako mu je potrebna. Pratite njegov napredak i budite u toku svaki dan.

 width=

Povratak u školu prvi put nakon pola godine

Budući da su djeca velik dio drugog polugodišta pohađali online, moguće da će im povratak u školske klupe biti neubičajen. Međutim, djeca se novonastaloj situaciji prilagođavaju, baš kao i mi. Osim prilagođavanja promjenama, fleksibilna su i usrodotočena na pozitivne stvari, a upravo je te njihove vrline potrebno razvijati u i ovim vremenima.

Upoznajte dijete sa školom

Ako vaše dijete tek treba krenuti u prvi razred, odvedite ih na otvorene dane škole koje imaju mnoge od njih. Tako će dijete, ali i vi skupa s njim upoznati učitelje, ravnatelja, defektologa i druge djelatnike škole. Neka se vaša djeca osjećaju ugodnije i pitaju školsko osoblje sve što ih zanima, bez ustručavanja. Sva djeca moraju biti povezana sa svojim učiteljom kako bi se osjećala ugodno u učionoci i zato je dobro da ga upoznate s njim prije početka školske godine ako je to moguće. Učitelji s višegodišnjim iskustvom to znaju i zato se uvijek nastoje približiti učenicima, ovisno o njihovom karakteru i osobinama. POVEZANO: Sedmo međunarodno izdanje Kinder Joy of moving Tennis Trophy

 width=