0-6 mjeseci Bebe

Kada je vrijeme da dijete počne spavati u svojoj sobi

Kada je vrijeme da dijete počne spavati u svojoj sobi Bebe.hr portal

Još je jedno pitanje kojima roditelji često znaju razbijati glavu jest gdje bi uopće dijete trebalo spavati. Jer mišljenja se ne podudaraju pa jedni preporučuju spavanje s djetetom u krevetu, dok se drugi tome žustro protive itd. A pitanje svih pitanja je kad je vrijeme da djeca počnu sama spavati u sobi?

Mišljenja stručnjaka često se mijenjaju

Donedavno je preporuka pedijatara bila da dojenčad dijeli sobu s roditeljima, ali ne i krevet. Razlog tomu je sigurno spavanje dojenčadi i pokušaj smanjenja smrtnosti od SIDS-a i drugih uzroka smrti povezanih sa spavanjem. Međutim, mišljenja su se s vremenom promijenila. I sada smatraju da je bolje da imaju vlastite sobe u dobi od 4 mjeseca nadalje.

Prvi razlog zbog kojeg bi vlastita soba bebama mogla biti od pomoći je taj što one na taj način spavaju duže. Bebe s 4 mjeseca su spavale duže u prosjeku 46 minuta duže, s napunjenih 9 mjeseci 40 minuta. A također i starija djeca koja su vrlo rano počela spavati u svojoj sobi su spavala dulje u odnosu na djecu koja spavaju u sobi s roditeljima.

I premda ove razlike u minutama nisu toliko velike, stručnjaci naglašavaju da je svaka dodatna minuta sna bitna. Nedostatak sna povezan je s mnogim negativnim ishodima. Kao što su loš kognitivni i emocionalni razvoj, kao i odnos s roditeljima. Dokazano je i da su navike spavanja stečene u djetinjstvu imale utjecaj na spavanje u odrasloj dobi, tako da je važno steći odgovarajuću rutinu spavanja još u najranijoj dobi.

 width=

Uzmite u obzir mogućnosti koje imate

Svaka je beba drugačija pa će obitelj morati u obzir uzeti svoje potrebe prije nego što odluči koje će okruženje za spavanje biti najbolje za njezino dijete. Također, treba imati na umu da nemaju sve obitelji na raspolaganju preseliti dijete u njegovu sobu jer u kući ili stanu gdje žive nemaju dovoljno prostorija.

Međutim, najnovije preporuke pedijatara potiču roditelje da ako su u mogućnosti pruže djetetu njegovu sobu u dobi između 4 i 9 mjeseci. Nemojte se bojati, beba će biti sigurna i to će i vama i njoj omogućiti više sna. Ako niste sigurni da je to vaš izbor, razgovarajte i posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome što je najsigurniji izbor za vas i vaše dijete.

 width=

Štogod da se na kraju odlučite, pridržavaje se pravila sigurnog spavanja kako biste smanjili rizik od SIDS-a:

  • Preskočite dijeljenje kreveta zajedno s bebom, stavite dijete da spava samo u svome krevetu ili na zasebnoj površini za spavanje
  • Stavite bebu da spava na leđima
  • Bebin krevetić držite bez prekrivača, jastuka i igrački