Kutak za tate Mame

Kako biti dobar roditelj

dobar roditelj

Što znači biti dobar roditelj i kako provoditi takvo roditeljstvo? Što kad na tom putu naiđe prepreka? Sigurni smo vam se ova i niz drugih pitanja vrte po glavi i zato vam donosimo savjete uz koje će odgoj djece biti barem malo lakši.

Mudro postavljajte ograničenja

Preuzmite odgovornost. Djeci će postavljanje ograničenja pomoći u razumijevanju i upravljanju svijetom koji je toliko velik i zbunjujuć. Uvijek im pružite ljubav, ali im s druge strane znajte postaviti granice kako bi mogla sigurno istraživati i otkrivati ono što ih zanima i ispunjava.

Neka vaše dijete bude neovisno od malih nogu. Kad dođe to vrijeme da je ono sposobno pospremiti svoje igračke, pokupiti stvari za stola nakon objeda, obući se i slično, pustite ga da to i učini. Pružanje odgovornosti djetetu dobro je za njegovo samopoštovanje.

Ne pokušavajte se odmah uplitati u sve. Kad dijete naiđe na izazov, dajte mu priliku da pronađe rješenje. Nemojte se miješati i vaše dijete naučit će se samopouzdanju i bit će otporno na ono što sljedeće dolazi. POVEZANO: Važnost postavljanja granica s djetetom kao tata

Provodite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom

Igrajte se sa svojom djecom. A kad se igrate, neka oni odaberu što će to točno biti i nemojte mariti za pravila. Samo krenite i zabavite se. To neka bude jedini cilj.

Čitajte knjige zajedno svaki dan. S čitanjem je bitno započeti još kad su bebe. Bebe vole slušati glas svojih roditelja. Maženje s djetetom uz čitanje knjige izvrsno je iskustvo kojim se povezujete i pripremate ga za život koji slijedi.

Potaknite druženje djeteta s ocem. U uspješnom roditeljstvu djeca se podjednako druže s oba roditelja. Djeca s angažiranim očevima bolje prolaze u školi, uspješnije rješavaju probleme i općenito se bolje nose za svime što život nosi.

Stvorite rituale kojih će se vaša djeca sjećati. Vaša se djeca vjerojatno neće sjećati ničega što im kažete, ali zasigurno će se prisjetiti rituala kojih ste imali svi zajedno kao obitelj. To može biti igranje društvenih igara prije spavanja, gledanje animiranih filmova, odlazak u šetnje i brojne druge aktivnosti koje ćete raditi skupa.

 width=

Budite dobar primjer svojoj djeci

Budite uzor koji vaša djeca zaslužuju. Djeca uče primjerom, odnosno promatrajući svoje roditelje. Vaše uzorno ponašanje i smirena rakcija u određenim kritičnim situacijama, djelovat će na vašu djecu puno bolje od toga da im kažete što bi trebali raditi.

Učite djetetu važnosti očuvanja okoliša. Pokažite svojoj djeci koliko se lako, a korisno brinuti za okoliš. Brinite o održivom razvoju, reciklirajte, ponovno koristite ono što se može i buditi štedljivi. Organizirajte po kvartu male akcije u kojima ćete sa svojim mališanima skupljati smeće.

 width=

Vjerujte sebi

Dajte si oduška. Ako je danas subota, a vi ste preumorni od radnih dana koji su joj prethodili, i ne da vam se kuhati – nemojte. To vam se neće učiniti lošim roditeljom.

Vjerujte majčinskoj intuiciji. Nitko ne poznajte vaše dijete bolje od vas. Slijedite svoje instinkte kad je u pitanju njegovo zdravlje. Ako mislite da nešto nije u redu, velika je vjerojatnost da ste u pravu. biti upoznati s važnosti brige o okolišu i načinu na koji se odnosimo prema njemu.