2. godina 3. godina Djeca

Naučite dijete da sprema igračke nakon igre

Naučite dijete da sprema igračke

Naučite dijete da sprema igračke nakon što se s njima igralo kako se ne biste našli u situaciji da ste uvijek vi ti koji to radite umjesto njega. Sasvim je normalno da malo dijete neće razmišljati o pospremanju stvari nakon igre. I da će ih vjerojatno samo ostaviti tamo gdje su se s njima igrala kada im dosade. Također, ono što može biti frustrirajuće, čini se da djeca uživaju u kaosu. Djeca vole imati svoje stvari pri ruci, gdje ih mogu dirati i igrati s njima. To im daje osjećaj sigurnosti i povećava zabavu.

Međutim, igračke na podu spavaće sobe (i u hodniku, kupaonici, kuhinji, dnevnoj sobi…) mogu se nagaziti, oštetiti, a dijelovi se mogu izgubiti. I sve su to dobri razlozi da vaše dijete nauči pospremiti svoje stvari.

POVEZANO: Igre s vodom za mlađu djecu (u kojima uživaju i starija)

Naučite dijete da sprema igračke kako bi tu vještinu kasnije primjenjivalo u životu

Postavite svom djetetu specifične i fokusirane zahtjeve. Zamolite ga da pospremi mnogo različitih stvari u isto vrijeme.

Uputite jedan po jedan zahtjev, poput “Molim te, vrati svoje blokove natrag u spremnik na polici.” Nakon što vaše dijete završi jedan zadatak, možete zatražiti da pospremi drugu igračku. Podnesite zahtjeve u obliku naredbe, a ne uokvirene kao pitanje jer to ostavlja prostor djetetu da odgovori: “Ne”.

Dajte djetetu vremena da shvati vaš zahtjev i ponovite ga ako je potrebno. Djeci za obradu informacija treba više vremena nego odraslima. Brojite do pet nakon što uputite početni zahtjev kako biste djetetu dali vremena da obradi ono što ste rekli i da vam udovolji. Ako nakon pet sekundi ne vidite traženu radnju, ponovite svoj zahtjev neutralnim tonom nakon čega slijedi potencijalna logična posljedica.

POVEZANO: Kako disciplinirati dijete koje ne želi slušati: Izgradite pozitivan odnos

Pojednostavite djetetov izbor igračaka. Umjesto da sve djetetove igračke uvijek budu dostupne, možete pokušati ograničiti broj igračaka kojima se dijete igra svaki dan ili tjedan. Rotiranje igračaka može pomoći u smanjenju nereda koje treba pospremiti i omogućiti vašem djetetu da se duže usredotoči na igračke ispred sebe.

Pobrinite se da u vašem domu ima mjesta za sve. Možete pomoći svom djetetu da zadrži kaos pod kontrolom tako što ćete se pobrinuti da postoji određeno područje za igru i prostor za odlaganje, s mjestima kao što su kante, košare i duboke police gdje se mogu držati igračke.

POVEZANO: Popularni crtići za djecu na Netflixu, Disney + i sličnim platformama