Kutak za tate

Uloga tate u prvim danima života bebe. Što mogu očekivati?

Uloga tate

Uloga tate u prvim danima života novorođene bebe izuzetno je velika, a sa sobom donosi brojne dobrobiti za vas i vašu bebu. Sve više mladih očeva želi biti uz svoje dijete i partnericu kada dođu kući iz rodilišta. Također, studije pokazuju da oni očevi koji se odluče uzeti predah od posla u prvim danima života djeteta stvaraju jače veze sa svojim djetetom. I pružaju ključnu emocionalnu i fizičku podršku svojim partnericama.

Izravna interakcija očeva s bebama važna je u najranijim tjednima i mjesecima njihova života. Istraživači priznaju da je kvaliteta vremena koje očevi i bebe provode zajedno važna, ali je važna i količina vremena. Očevima treba vremena da upoznaju svoje bebe. Što više vremena provode zajedno, očevi postaju svjesniji preferencija svoje bebe i bolje mogu čitati i uskladiti se s njihovim govorom tijela i signalima.

POVEZANO: Što svaki novopečeni tata mora znati?

Dobrobiti za tatu i bebu

Tata koji provodi više vremena brinući se za svoju bebu ima veću moždanu aktivnost u vezi između amigdale i gornjeg temporalnog sulkusa. Dva područja mozga za koja se smatra da su dio mreže roditeljske skrbi.

Štoviše, fizički kontakt između novorođenčadi i očeva njeguje povezanost i zdrav razvoj. Nedavna studija otkrila je da prijevremeno rođena djeca u Jedinici za intenzivnu njegu novorođenčadi koja imaju “klokansku njegu” (kontakt koža na kožu)  sa svojim očevima doživljavaju iste fiziološke dobrobiti kao i nakon kontakta sa svojim majkama. Druga nedavna studija pokazala je da očevi koji češće razigrano dodiruju svoje bebe imaju tendenciju proizvodnje više oksitocina. Odnosno hormona koji pospješuje društvenu povezanost i zbližavanje.

Uloga tate u prvim danima života nije bez izazova

Iskoristite slobodno vrijeme na najbolji mogući način – budite potpuno prisutni. Vjerojatno ćete s vremena na vrijeme doći u iskušenje da provjerite poslovnu e-poštu i to je u redu. Ipak, dajte sve od sebe da ostanete prisutni u svim aktivnostima sa svojom partnericom i novom bebom. Prvi dani kod kuće s bebom su iscrpljujući, ali nevjerojatni, a vi ćete sa svojom partnericom dijeliti odgovornost brige za svog malog novog čovjeka. Osim toga, vaša će partnerica vjerojatno trebati pomoć oko teških poslova dok se oporavlja, da joj donesete vodu ili grickalice ako doji, da joj pomognete oko pripreme obroka i još mnogo toga.

Očekujte neočekivano i nemojte razbijati glavu ako nekada pogriješite. Situacija u kojoj ste se našli sasvim je nova (ako vam je ovo prvo dijete). Budite svjesni da će biti uspona i padova te da se o novorođenčetu morate brinuti od 0 do 24. Pripremite se na besane noći i padanje s nogu od umora, ali imajte na u umu da će se sve na kraju isplatiti.

POVEZANO: Očevi i odgoj djeteta – savjeti za involviranost