Djeca Kutak za tate

Očevi i odgoj djeteta – savjeti za involviranost

Očevi i odgoj djeteta - savjeti za involviranost Bebe.hr portal

Prinova je došla, očevi sada imaju savršenu priliku pokazati više od svoje njege brigom za mamu, bebu i možda drugu braću i sestre. Iako svi očevi nemaju mogućnost roditeljskog dopusta (porodiljnog), oni koji to imaju i iskoriste to mogu smatrati neprocjenjivim iskustvom. Očinstvo je jedinstveno. Vidjeti kako vaša djeca odrastaju, uče stvari, postižu i razvijaju se najbolji je osjećaj na svijetu. Ali kao i kod većine stvari u životu, velike stvari ne dolaze bez napornog rada i izazova. Očinstvo svakako dolazi s posebnim izazovima.

Naravno, balansiranje između bebe, potreba druge djece i kućanskih poslova nije uvijek lako. Noći provedene u hranjenju, u pelenama i hodanju po podu s uplakanom bebom mogu predstvaiti veliki problem za roditelje. Ponekad može doći do sukoba i ljubomornih osjećaja zbog prinove. To su normalne i, srećom, privremene emocije.

 

Koja je moja uloga?

Novopečenom tati može biti prilično teško pronaći svoje mjesto i svoju ulogu. Pogotovo ako su svekrve i bake i djedovi u blizini koji brinu o bebi u ranoj fazi. Tate se u ranoj fazi mogu otuđiti jer se beba drži majke, kad se najčešće očevi vraćaju na posao vraća na posao. Tako se može formirati podjela s tatom s jedne strane i majkom i bebom s druge. Tate MORAJU biti uključeni u svaki aspekt roditeljstva od početka, a još je bolje ako postoje neke stvari koje radimo svaki dan s bebom.

Bilo da je to kupanje, hranjenje ili samo malo vremena nakon posla. Ako ste novopečeni tata, opustite se što je ranije moguće, možete se sami brinuti o svojoj bebi. Izvedite bebu van ili još bolje, potaknite mamu da izađe kako bi se odmorila i predahnula. To će vam izgraditi samopouzdanje, omogućiti vam da se povežete s bebom i shvatite što ona radi, a što ne voli!

 

Očevi, ne zaboravite na igru!

Pozitivan način za muškarce da se nose s problemima je da se što više uključe u brigu i igru s novom bebom. Kada provedete ovo dodatno vrijeme sa svojim djetetom, bit ćete jednako emocionalno vezani za dijete kao i majka.

To ne znači da se mame i tate igraju s bebama na isti način. Općenito, očevi se igraju kako bi uzbudili i uzbudili svoju bebu, dok se majke općenito koncentriraju na manje stimulacije kao što su nježno ljuljanje, tihe interaktivne igre, pjevanje i umirujuće aktivnosti. S bebinog stajališta, oba stila igre su jednako vrijedna i lijepo se nadopunjuju, što je još jedan razlog zašto je toliko važno da oboje budete uključeni u brigu o bebi. Ovisno o dobi djeteta možete i sami smisliti igru: hoće li to biti igranje s kockicama i slaganje novih koncepata ili odlaziti u prirodu i učiti! Naravno, što je dijete veće, to kompliciranije te igre mogu biti – čak i domaća zadaća može se pretvoriti u igru.

 

Vi i vaš partner ste tim koji mora imati razumijevanja jedno za drugo. To dopustiti svakom pojedinačno vremena da provede vrijeme na sebi. Kao tim, imate svoje primarne uloge, ali morate biti fleksibilni i spremni pomoći jedno drugom. Sve dok imate sjajnu komunikaciju i stavite jedno drugo na prvo mjesto, svi su na dobitku. Svakako pomozite svojoj partnerici i ona će biti spremnija učiniti isto za vas.