Bebe Djeca Savjeti i njega

Mama, tata – imam prvi zubić!

Mama

Bebama često počinju nicati zubi oko 6 mjeseci. Dva donja prednja zuba (donji središnji sjekutići) obično se prvi pojavljuju, a slijede dva gornja prednja zuba (gornji središnji sjekutići). Svaki pojedini zubić može biti uznemirujuće za neke bebe, ali, naravno, postoje načini da im to olakšate.

Koji su simptomi rasta zubića?

Rast zubi općenito je povezano s nelagodom dok se zubić priprema za izbijanje kroz površinu desni. Kako se zub pomiče ispod površine tkiva desni, područje može izgledati blago crveno ili natečeno. Neki zubi mogu biti osjetljiviji od drugih kada izbiju. Primjerice, veći kutnjaci mogu uzrokovati veću nelagodu zbog svoje površine teže može probiti tkivo desni kao što može sjekutić koji izbija. Uz iznimku nicanja trećih kutnjaka (umnjaka), nicanje trajnih zuba rijetko uzrokuje nelagodu povezanu s nicanjem mliječnih zubića.

 

 width=

 

Izbijanje zubi može uzrokovati sljedeće simptome:

Pojačano slinjenje

Nemirno ili smanjeno spavanje

Odbijanje hrane

Nemirnost koja dolazi i odlazi

Prinošenje ruku ustima

Blagi osip oko usta zbog iritacije kože uzrokovane prekomjernim slinjenjem

Trljanje obraza ili regije uha kao posljedica boli tijekom nicanja kutnjaka

 

Zubić: koji je najbolji način za smirivanje bolnih desni ?

Trljajte bebine desni. Čistim prstom ili mokrom gazom trljajte bebine desni, pritisak može ublažiti nelagodu .

Ohladite područje rasta zubića. Hladna žlica ili ohlađeni – ne smrznuti – obruč za zube mogu djelovati umirujuće na bebine desni. Kako biste izbjegli karijes, ne umačite ove predmete u slatke tvari!

Isprobajte lijeove. Ako je vaša beba posebno nervozna, razmislite o tome da joj date lijekove protiv bolova za dojenčad ili djecu bez recepta – ali se obavezno prije konzultirajte s pedijatrom što točno djetetu možete dati za bol.

 

Kako se brinuti za nove zube svoje bebe?

Dvaput dnevno pređite mekom, čistom krpom po bebinim desnima — nakon jutarnjeg hranjenja i prije spavanja. Čišćenje može spriječiti nakupljanje ostataka hrane i bakterija u ustima vaše bebe.

Kada se bebi pojave prvi zubi, upotrijebite malu četkicu za zube s mekanim čekinjama za čišćenje zubiće dva puta dnevno. Dok vaše dijete ne nauči pljuvati – otprilike u dobi od 3 godine – koristite razmaz paste za zube s fluorom ne većom od veličine zrna riže. Zatim prijeđite na kašu veličine graška kako se vaše dijete približava 2 do 3 godine života.

Vrijeme je i za razmišljanje o redovitim stomatološkim pregledima. Američko stomatološko udruženje i Američka akademija za dječju stomatologiju preporučuju zakazivanje prvog djetetovog posjeta zubaru na ili blizu njegovog ili njezinog prvog rođendana.

Zapamtite, redovita njega zuba u djetinjstvu pomaže postaviti pozornicu za doživotne zdrave zube i desni.

 

 width=

 

Kako bebama pravilno prati zubiće?

Za bebe i malu djecu do 3 godine koristite jako malo paste za zube, a za djecu u dobi od 3 do 6 godina količinu veličine graška.

Postupno počnite četkati djetetove zube temeljitije, pokrivajući sve površine zubi. Učinite to barem dva puta dnevno: neposredno prije spavanja i u neko drugo vrijeme koje se uklapa u vašu rutinu.

Djeca nisu ljubitelji pranja zubi pa ćete možda morati nastaviti pokušavati. Pretvorite to u igru ​​ili u isto vrijeme operite svoje zube, a zatim pomozite svom djetetu da završi svoje.

Najlakši način za pranje zubića bebi je da ih sjednete na koljena, s glavom naslonjenom na vaša prsa. Sa starijim djetetom stanite iza njih i nagnite im glavu unatrag.

Četkajte zube u malim krugovima, pokrivajući sve površine, a potom potaknite dijete da ispljune pastu za zube. Nema potrebe za ispiranjem vodom, jer će to isprati fluor.

Nadzirite četkanje kako biste bili sigurni da vaše dijete dobije pravu količinu paste za zube i da ne jede ili liže pastu za zube iz tube.