2. godina 3. godina Djeca

Kada dijete počinje pokazivati želju za samostalnošću

Kada dijete počinje pokazivati želju za samostalnošću Bebe.hr portal

Želju za samostalnošću vaše dijete najčešće će pokazati na frustrirajući način: tako da vrišti, prkosi vam i grize. Javlja se kod većine djece kada napune 25 mjeseci starosti ili jednostavnije rečeno, oko dvije godine.

Dvogodišnjaci žele ono što žele, kada to žele, a to „kada“ je obično „sad odmah“. Dobra vijest je da tvrdoglavost vašeg djeteta znači da ono prolazi kroz fazu kognitivnog rasta. Sada shvaća da je osoba koja može pokrenuti stvari u svijetu. Vaše dijete sada zna koju hranu voli i koje su mu omiljene igračke. Zna koje stvari mu se sviđaju, koje ne i o svemu ima mišljenje. Ovo je doba u kojem mu se prirodno razvija želja za samostalnošću.

 

Mozak djeteta u ovoj dobi brzo se razvija

Uz njegovu (ponekad frustrirajuću) osobnost, tijelo i mozak vašeg 25-mjesečnog djeteta nastavljaju rasti i razvijati se na razne načine. Primijetit ćete da sada može igrati jednostavne izmišljene igrice, pamtiti dijelove poznatih knjiga, rime ili pjesme te prepoznavati i pokazivati na predmete u knjizi. Također ćete primijetiti da vaše dijete dostiže nove prekretnice u jeziku, kretanju i socijalizaciji.

 

Ponašanja koja možete očekivati s obzirom na djetetovu pojačanu želju za samostalnošću

 width=

 

U ovoj dobi postoji mnogo izazovnih ponašanja koja na neki način ovise o djetetovoj osobnosti. Na primjer, neka djeca odbijaju sjesti u autosjedalicu, a druga vole crtati po zidovima dok im roditelji telefoniraju. Ovdje mogu pomoći ograničenja i čvrste posljedice. Objasnite svom djetetu zašto ovakve stvari ne smije raditi, ali i dajte do znanja da takvo ponašanje nećete trpjeti.

Izljevi bijesa u ovom razdoblju djetetova razdoblja mogli bi biti dosta česti. Pametno će biti ne pretjerano reagirati već sjesti i razgovarati s djetetom. Pitajte ga što ga muči, što želi i zašto. Na način prilagođen za njegovu dob pomozite mu da pokuša shvatiti svoje emocije. Budite strpljivi jer ćete se ponekada pronaći u situaciji da dijete jednostavno ne prestaje vrištati.

Vaše 25-mjesečno dijete voli biti glavno. Dopustite mu da donosi male odluke, na primjer koju će majicu obući danas. Ali nemojte se bojati reći “ne” velikim stvarima, kao što je dopustiti mu da se popne na najviši tobogan u parku ili na naslon kauča. Dvogodišnjaci trebaju dosljedna i sigurna ograničenja.

POVEZANO: Uzroci razmaženosti djeteta i moguće posljedice