0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Podstilovi roditeljstva koje prakticirate a možda niste ni svjesni

Podstilovi roditeljstva koje prakticirate a možda niste ni svjesni Bebe.hr portal

Podstilovi roditeljstva označavaju načine na koje odgajamo svoju djecu, a proizašli su iz četiri glavna stila roditeljstva. Autoritarnog, autoritativnog, permisivnog i indiferentnog.

A podstilovi roditeljstva o kojima danas govorimo uključuju privrženo roditeljstvo, svjetionik roditeljstvo, buldožer roditeljstvo, tigar roditeljstvo, helikopter roditeljstvo i slobodno roditeljstvo.

Vjerujemo da vam ovi nazivi zvuče i pomalo smiješno – što u potpunosti shvaćamo, ali ako nastavite čitati svaki od njih imat će smisao. Svakako, malo čiji se način odgoja djece može svesti samo pod jednu granu pa ove stilove ne treba shvaćati odviše kruto. Također, postoji još podstilova roditeljstva, ali ovih šest bi trebao poznavati svaki roditelj.

Možda će Vas još zanimati: 4 tipa stilova roditeljstva, koji je vaš?

 

Podstilovi roditeljstva dobili su nazive prema stvarima na koje asociraju

 width=

 

Privrženo roditeljstvo

Roditelji koji prakticiraju ovaj tip roditeljstva vjeruju u njegu i praktičan pristup roditeljstvu. Smatraju da stavljanje djetetovih potreba na prvo mjesto dovodi do neovisnosti i emocionalne stabilnosti. Oni cijene fizičku bliskost, dijeljenje kreveta i zajedničko spavanje. Kao i produženo dojenje, pozitivnu disciplinu i druge pristupe odgoju djece temeljene na privrženosti.

Studija Američke pedijatrijske akademije otkrila je da djeca roditelja s višom razinom osjetljivosti i topline imaju duplo bolje jezične vještine od djece čiji su roditelji manje osjetljivi na njihove potrebe.

 

Buldožer roditeljstvo

Buldožer roditelji još se nazivaju i čistači snijega ili roditelji kosilice. Spremni su lako odbaciti sve kako bi ispunili želje i zahtjeve svog djeteta, bez obzira koliko mala bila. Oni zapravo “ruše” sve što njihovom djetetu stoji na putu.

Buldožer roditeljstvo obično podrazumijeva da roditelji ne dopuštaju da ikakve nedaće sustignu njihovu djecu te im žele omogućiti potpuno gladak životni put bez prepreka. Sasvim očekivano, djeca ovakvih roditelja u budućnosti će mnogo teže podnositi mogući neuspjeh.

 

Prehrana novopečenih roditelja

 

Slobodno roditeljstvo

Slobodno roditeljstvo dugo je vremena smatrano pukim zanemarivanjem djece jer se unutar ovog načina odgoja djeci daje sloboda. Roditelji u ovom slučaju djeci pružaju neovisnost na način smanjenog nadzora ili ih ponekada uopće ne nadziru u javnosti. Zagovornici kažu da slobodno roditeljstvo može djeci usaditi nevjerojatne kvalitete poput samodostatnosti i otpornosti. Ipak, ovaj način roditeljstva i dalje nailazi na brojne osude jer većina roditelja smatra da je djeci (posebno maloj) itekako potreban nadzor.

 

Tigar roditeljstvo

Ovaj izraz prihvaćen je zahvaljujući knjizi Amy Chua, “Battle Hymn of the Tiger Mom”, gdje ona opisuje roditeljstvo tigra kao autoritarnu metodu koja se obično koristi u kineskoj kulturi. Roditelji tigrovi očekuju poslušnost i uspjeh, a prema djeci se ponašaju oštro i strogo. Neka su istraživanja otkrila korelaciju između roditeljstva tigra i tjeskobe kod djece. Vjerojatno zbog visokih zahtjeva roditelja i stalnih očekivanja savršenstva.

 

Helikopter roditeljstvo

Glavna karakteristika helikopter roditeljstva jest vaša želja da zaštitite svoju djecu od neuspjeha. Helikopter roditelji stalno interveniraju u život svog djeteta, opsjednuti su uspjesima i neuspjesima. Roditelji koji se miješaju u svaki aspekt života djeteta mogu spriječiti djetetovu sposobnost da sam nauči cjelovite životne vještine. Kao što su samopouzdanje i samodostatnost. Istraživanje Američkog psihološkog udruženja pokazalo je da je manje vjerojatno da će djeca ovih roditelja moći upravljati svojim emocijama i ponašanjem.

POVEZANO: 6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete