1. godina 2. godina 3. godina Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete

6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete Bebe.hr portal

Naučite roditeljske strategije koje će vam pomoći odgojiti emocionalno inteligentno dijete i izgraditi djetetovu empatiju te ih pripremiti za cjeloživotni uspjeh.

 

Što je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija (ili EQ) sposobnost je razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama na pozitivne načine. Omogućava nam učinkovitu komunikaciju, suosjećanje s drugima, kao i lakše prevladavanje izazova i ublažavanje sukoba.

 

Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete?

odgojiti emocionalno inteligentno dijete

 

Kao roditelj najvažniji zadatak u odgoju djeteta je uspostavljanje priznavanja i poštivanja emocija. Kao i kako se Vi i Vaš partner odnosite jedno prema drugome i prema djeci. Odnosno ako se odnosite s emocionalnom svjesnošću i empatijom, veća je vjerojatnost da će ju Vaša djeca razviti. Time će te im omogućiti da uživaju ​​u dobrom mentalnom zdravlju, stabilnim, zadovoljavajućim vezama i uspješnom poslovnom životu.

 

Savjeti za odgoj emocionalno inteligentnog djeteta

 width=

 

1. Ne možete prenijeti ono što ne predstavljate kao primjer. Vaša djeca uče od vas kroz vaša djela, mnogo više od vaših riječi. Nesretni roditelji odgajaju nesretnu djecu. Ako ste iscrpljeni i depresivni zbog zahtjeva roditeljstva, i vaša će djeca biti depresivna. Stoga čuvajte svoje zdravlje ako se nadate podizanju zdrave djece.

2. Shvatite da i Vi učite od svoje djece. Djeca lako sklapaju prijateljstva i zadržavaju sposobnost za veselje jer su prirodno empatični. Oni su uglavnom instinktivno spremni osjetiti svoje emocije u potpunosti i onda ih pustiti. Dakle, slušajte i učite i podignite ćete vlastiti EQ.

3. Brzo se ispričajte kada pogriješite. S vremena na vrijeme spustite gard. Srećom, imate jednostavan alat za osiguravanje da vaše pogreške ne uzrokuju trajnu štetu. To se zove isprika i dobro dođe tijekom roditeljstva. Na taj način učite djecu vlastitim primjerom i ujedno da je normalno da i odrasli griješe. U suprotnom bi mogli naučiti dijete da je uvijek ono krivo što će mu posebno otežati život u odrasloj dobi.

4. Promatrajte svoj ton glasa, izraze lica i govor tijela. Nije bitno samo što smo rekli nego i kada i kako smo rekli. Pogotovo ako dobijete fizički signal da odbacujete djetetove osjećaje.

5. Napadi bijesa. Možda znate ovu jer je u svakom priručniku za roditelje: potpuno zanemarite ove epizode. To je odgovor visokog EQ-a jer šalje poruku da odbijate da budete manipulirani djetetovom uzrujanošću. Djeca koja dobiju odgovor kad imaju ispad bijesa, usvajaju nezdrave emocionalne navike koje će samo štetiti njihovim odnosima kasnije.

6. Briga o sebi. Da biste bili razboriti, suosjećajni, i puni ljubavi, morate upravljati vlastitim osjećajima frustracije. Jasno je da to nije uvijek lako, ali možete u trenucima frustracije pokušati duboko udahnuti i/ili se otići istuširati/okupati. Usredotočite se na fizička iskustva u vlastitom tijelu. Možete i zamišljati da Vas drži, ljulja i tješi skrbnik pun ljubavi.

Na kraju ne zaboravite da djeci moramo reći koliko ih volimo, zagrliti ih, maziti, ljubiti i dati im pažnju koju i sami trebamo.

Izvor: https://www.helpguide.org/

POVEZANO: Osobine djece narcisoidnih roditelja