1. godina 2. godina 3. godina Djeca

5 aktivnosti za poboljšanje kognitivnog razvoja djeteta

5 aktivnosti za poboljšanje kognitivnog razvoja djeteta Bebe.hr portal

Poboljšanje jezičnog i kognitivnog razvoja djeteta može biti jako zabavno iskustvo i za Vas i za Vaše dijete. Omogućite mu svakodnevne aktivnosti učenja na jednostavan i lagan način kroz slijedeće primjere.

 

5 aktivnosti za poboljšanje kognitivnog razvoja djeteta

 

Organizacija

Ova aktivnost može usporiti kućanske poslove ali je jako korisna za Vašeg mališana. Igračke, odjeću, posuđe i kućanske predmete držite na određenim mjestima u njihove označene kante i ladice. I pretvorite proces u igru ​​pogađanja.

 

poboljšanje kognitivnog razvoja

 

Pitajte djecu gdje pripadaju određene stvari. Primjerice “Kamo idu tvoje igračke? Gdje bi vam trebale biti cipele?”. Ili stavite vilice u ladicu za čarape ili igračku u hladnjak i izazovite mališane da poprave vaše “pogreške”. Rado će se reorganizirati za mamu ili tatu, koji se ne mogu sjetiti gdje šalice pripadaju! Ovi vam zadaci daju način da svoju malu djecu počnete učiti o odgovornostima, pomaganju drugima i biti dijelom obitelji.

Isprobajte teksture

Mala djeca su senzorni učenici koji vole dodirivati, mirisati i kušati kako bi razumjeli svijet oko sebe. Koristite marker za crtanje slova abecede i/ili brojeva na papiru. Zatim neka Vaše dijete ukrasi slova teksturiranim predmetima. Kao što su na primjer brusni papir, grah, pamučne kuglice, tjestenina i sredstva za čišćenje cijevi.

Dodirivanje slova daje djeci priliku da osjete način na koji slovo nastaje. Za mališane koji uče pisati, njihovi prsti mogu eksperimentirati s oblikom slova prije nego što uhvate pribor za pisanje. Svaki dan izgovorite slova i brojke naglas dok vaše dijete prelazi prstima preko njih. Kasnije proširite aktivnost stvaranjem plakata na kojem je ispisano njegovo ime. Uskoro će vaše dijete primijetiti ova slova na znakovima, plakatima i reklamnim pločama.

Naučite mjeriti

Koristeći svakodnevne predmete, naučite dijete mjeriti. Iako je ravnalo najčešći alat za mjerenje, eksperimentirajte s mjesecima, godišnjim dobima ili dobom godine. Neka vaše dijete u jesen legne na travu, a zatim poredajte jabuke pored kako biste izmjerili koliko je “visoko”. Ili odredite koliko je “lego kockica visok” kauč ili koliko je “drvenih blokova širok” hladnjak u vašem domu.

 

 width=

 

Za dodatnu zabavu otkrijte koliko će knjiga vašeg djeteta biti potrebno da pokrije Vaš krevet. Uvijek brojite dok odlažete različite predmete i uskoro će Vaše dijete brojati i mjeriti na različite načine!

 

Pjevajte zajedno

Razvijte ovu vještinu stvarajući smiješne melodije o rimovanim riječima i brojanju do deset ili pjevajte lagane, klasične pjesme. Potaknite pjevanje u autu, dok se igrate kod kuće i tijekom kupanja. Ako vaše dijete ide u vrtić, pitajte učitelja za omiljene pjesme grupe i ponovite ih kod kuće. Naučite pjesme i bake i djedove i dadilje kako bi svi važni ljudi u životu vašeg djeteta bili uključeni u ovu laganu aktivnost. Vaše će dijete početi učiti kroz pjesmu dok recitira slova, brojeve, dane u tjednu i dijelove tijela uz melodične melodije.

 

Upoznajte grad

U mjestu gdje se nalazite prođite zajedno supermarket, vatrogasnu stanicu, benzinsku postaju i druga zanimljiva mjesta. Dok prolazite pokraj svakog mjesta, razgovarajte o pojedinostima. To uključuje tko tamo radi, svrhu vašeg posjeta i koje predmete nalazite unutra. Zatim nacrtajte slike tih mjesta. Sljedeći put kada budete vani sa svojim djetetom, pogledajte ove kartice “susjedstva”.

Na primjer, ako svratite u čistionicu, zamolite dijete da pronađe odgovarajuću sliku. I postavite mu pitanja: Kupujete li odjeću ili uzimate očišćenu odjeću? Tko tamo radi, čistačica ili vatrogasac? Proširite istraživanje svoje okoline organiziranjem posjeta lokalnoj vatrogasnoj ili policijskoj postaji.

POVEZANO: Koristi od igre na otvorenom za djecu zimi