0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Povezanost nošenja i mirisa bebe

Povezanost nošenja i mirisa bebe Bebe.hr portal

Povezanost nošenja i mirisa bebe je to što smo prilikom nošenja bebe izloženi njenom posebnom mirisu. Na taj način pruža se put do naših mozgova i na kraju do naših srca te nas veže za taj mali život ispred nas.

 

Zašto Vaša beba tako dobro miriši?

 width=

 

Male bebe su bez znoja s obzirom da apokrine žlijezde, ⁠koje su povezane su s jakim tjelesnim mirisom⁠, neaktivne do puberteta.
Također, miris vaše bebe Vam je poznat pa Vam i dobro miriše. Svatko od nas ima “otisak mirisa” koji je individualan poput otiska prsta. Rano izlaganje čini miris privlačnim.

 

Veza majka/dijete

Povezanost nošenja i mirisa bebe

 

Studije pokazuju da svi sisavci koriste svoje osjetilo mirisa za stvaranje veze između majke i djeteta. Ne samo da mi reagiramo na bebin miris, studije su također pokazale da bebe reagiraju i na mirise svojih roditelja. Bebe preferiraju odjeću koju nose njihovi roditelji, obično ako na njoj ima mirisa njihovog mlijeka. Čini se da miris majčina mlijeka kod nedonoščadi posebno ima umirujući učinak i može se koristiti kao sigurna metoda za ublažavanje bolova.

 

Povezanost nošenja i mirisa bebe

Kada nosite bebu Vi možete namirisati svoju bebu i Vaša beba može namirisati Vas. Što stvara bliskost i osjećaj ugode i za njegovatelja i za dijete.

 

Povezanost nošenja i mirisa bebe

 

Mnogo je prednosti nošenja bebe:

  • Pomaže u razvoju bebe, kako fizički tako i emocionalno.
  • Jača vezu između roditelja i bebe, posebno tijekom “4. tromjesečja”.
  • Promiče rani razvoj jezika . Bebe uče gledajući lica, a nošenje bebe stavlja vaše dijete na visinu razgovora.
  • Nošene bebe manje plaču.
  • Majke koje svakodnevno pružaju kontakt koža na kožu svom novorođenčetu imale su znatno niže rezultate na ljestvici depresije.
  • Poboljšava cjelokupno fizičko zdravlje majke (smanjuje poremećaje spavanja i gastrointestinalne probleme)
  • Potiče bliskost kroz djetinjstvo.

Miris će izblijediti, ali vaše sjećanje na njega neće. A ako ste pred porodom sjetite se što je priroda namijenila. A Svjetska zdravstvena organizacija preporuča, pričekajte s kupanjem prva 24 sata nakon poroda i uživajte u mirisu nove bebe.

POVEZANO: Kada podrignuti novorođenčad i koji su najbolji položaji?