0 do 12 tjedana Trudnice

Neočekivana trudnoća i kako se nositi s njom

Neočekivana trudnoća i kako se nositi s njom Bebe.hr portal

Neočekivana trudnoća nešto je što se može dogoditi i kada o njoj ni ne razmišljate ili smatrate da je vrlo teško da će se dogoditi. Može biti željena i neželjena, odnosno može se dogoditi da osoba zatrudni prije nego je planirala ili ako nije ni željela dijete. Svaka trudnoća koja je došla kao iznenađenje smatra se neočekivanom trudnoćom. Kao rezultat toga, prati ju širok raspon emocija, uključujući nevjericu, ljutnju, strah, paniku, uzbuđenje, neugodu i ogorčenost.

Naša kultura i društvo navode žene da vjeruju da bi trudnoća trebala biti vrijeme potpune radosti, ali stvarnost je da je to vrlo emocionalno iskustvo, a emocije nisu uvijek lijepe. Kada ovo shvatite lakše ćete prihvatiti činjenicu da vas proturječni osjećaji ne čine lošom osobom ni majkom.

Niske razine stresa nisu opasne, stoga ne brinite da vaše emocije štete vašoj bebi. Nije neuobičajeno da mame u ovoj situaciji osjećaju da se ne povezuju sa svojim bebama u maternici. Ili da se brinu da se neće povezati nakon poroda.

 

Kako se nositi s neočekivanom trudnoćom?

 width=

Dopustite svojim emocijama da izađu na površinu. Može vam pomoći da ih zapišete i kasnije pokušate obraditi. Pregled proživljenih emocija može vam pomoći da odredite što trenutno osjećate o trudnoći.

Dopustite i svojim mislima da teku. Pokušajte pustiti svoje misli da teku bez osuđivanja, bez obzira što možda mislite. Vaše misli – čak i mračne – neće utjecati na trudnoću, ne odražavaju se na vas kao osobu, niti na bilo koji način odražavaju kakav biste mogli biti kao roditelj.

Vizualizirajte budućnost i svoje opcije. Zapitajte se kakav će biti život s novom bebom kod kuće, kako će to utjecati na odnose u obitelji. Što to znači za vaš posao i karijeru, što to znači za drugu djecu ako ih imate… Kao i kod drugih procesa, trebali biste biti blagi prema sebi. Samo razmatrate opcije koje imate i pokušavate shvatiti kako ćete se osjećati u vezi sa svakim izborom.

Priznajte si da ste u šoku i shvatite da je to sasvim u redu. Možete si – i vjerojatno biste trebali – dati malo vremena za obradu prije nego što smislite što želite iduće učiniti.

Razmotrite mogućnosti podrške. Sada bi mogao biti dobar trenutak da shvatite na koga se možete osloniti za podršku.  Bez obzira na koga se oslanjate, podrška bi trebala biti nepristrana i bez osuđivanja. Nitko ne bi trebao osuđivati vas, vaše osjećaje ili bilo koje odluke koje donosite u vezi s budućom trudnoćom.

 

Neočekivana trudnoća nije razlog za paniku

Ako dobijete pozitivan kućni test na trudnoću ili saznate na rutinskom liječničkom pregledu, pokušajte odvojiti malo vremena za obradu vijesti. Ništa se neće odmah promijeniti, tako da imate malo vremena da obradite ono što mislite i osjećate.

POVEZANO: Saznali ste da ćete uskoro postati tata?