Bebe Novorođenčad

Što kada drugi žele držati, nositi i maziti vaše novorođenče?

Što kada drugi žele držati

Gotovo svi žele zaviriti u kolijevku ili držati, nositi i maziti vaše novorođenče, a vi niste sigurni trebate li im dopustiti da ga diraju? Novopečeni roditelji obično su vrlo entuzijastični u želji da pokažu svoje nove male ljubavi. Međutim, također žele zaštititi svoju bebu od mikroba i nezgoda.

Nalazite se na raskrsnici – dopustiti gostima da diraju novorođenče ili im to ipak uskratiti radi sigurnosti?

Iako nove bebe nisu tako krhke kako se možda čine, ipak želite osigurati da ih se pravilno drži, osobito u prvih nekoliko mjeseci života. Možda biste trebali izbjegavati da vaše novorođenče drže mala djeca ili osobe koje nikada prije to nisu radile. Budući da novorođenčad ne može sama držati glavu, posebno je važno da im glave budu poduprte. I da im lice ne bude okrenuto prema tkanini koja bi ih mogla gušiti.

 

Strah od infekcije novorođenčeta

maziti vaše novorođenče

 

Novorođenčad nema tako snažan imunološki sustav kao starija djeca i odrasli, pa su sklonija razvoju ozbiljnijih posljedica od dobivanja infekcija. Srećom, jedan od načina na koji možete ojačati imunološku zaštitu vašeg djeteta je dojenje te da dijete primi sva dostupna i predložena cjepiva.

Međutim, budući da su bebe potpuno cijepljene tek nakon prve godine, trebali biste biti posebno oprezni kako biste spriječili izlaganje svoje bebe klicama. To može značiti smanjenje njihove izloženosti ljudima čije je zdravstveno stanje nepoznato ili svima koji izgledaju loše.

 

Osobe kojima dopuštate maziti vaše novorođenče moraju biti zdrave

U konačnici, na vama je da odlučite tko će dirati vaše novorođenče—pa čak i tko će mu biti dovoljno blizu da diše blizu njega. Slijedite svoje instinkte, ali i savjete bebinog pedijatra. Nemojte se bojati progovoriti ako netko prijeđe granicu koja vam nije ugodna. Na primjer, samo zato što vaša nećakinja ili kolegica s posla želi držati vašu bebu ne znači da im morate dopustiti.

Također, znajte da često postoje kompromisi koji mogu učiniti sve sretnima. Možete odlučiti dopustiti dragom prijatelju ili rođaku da drži vašu bebu. Ali zamolite da stranci ili poznanici jednostavno gledaju vašu bebu s udaljenosti. Možete na primjer dopustiti bratu ili sestrični da drži bebu, ali samo dok sjedi odmah do vas.

POVEZANO: Liječenje pelenskog osipa kod novorođenčadi