Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Položaji za dojenje bebe

položaji za dojenje

Dojenje počinje još u rađaoni kad vam bebu spuste na prsa. U tom položaju beba lovi bradavicu instiktivno, a vi se prepuštate. No već sljedeće dojenje, ono u sobi, prepušteni ste jedno drugome. Bebu ćete od tada dojiti u raznim položajima. Najprije pomalo bojažljivo i klasično  na rukama, jastuku, jastuku za dojenje (zbog lakšeg pridržavanja glavice), a onda ćete se s vremenom osloboditi.

Dojenje će postati aktivnost koja se upražnjava bilo gdje i stalno pa će se i položaji za dojenje mijenjati. Dok ste kod kuće i sjedite, naslonite se i udobno se smjestite s jastucima za potporu (najbolje je staviti ih iza leđa). Jedan jastuk možete staviti na svoje noge i na njega bebu, radi lakšeg pridržavanja dojke i bebe u isto vrijeme. Bebicu možete držati i na podlaktici, okrenuti prema dojci na koju je red za dojenje. Beba će se automatski “prikopčati” i krenuti s hranjenjem. Možete joj pomoći pridržavajući dojku, kako bi bebica lakše disala dok jede.

Ako ste imali carski rez, još uvijek možete dojiti dijete pričvršćeno uz vas. Pomaknite bebu da više leži na jednu stranu, oslonjena na jastuke, ali pod kutom od vaše ruke. I držite bebina stopala poduprta rukom.

Dojenje je dobro za zdravlje i razvoj vašeg djeteta. Majčino mlijeko sadrži sve hranjive tvari potrebne vašoj bebi u prvih šest mjeseci života i može zaštititi bebu od infekcija i bolesti.

Dojenje je također odlična prilika za povezivanje sa svojom bebom, a i dobro je za Vas. Nekim ženama može pomoći da izgube težinu nakon trudnoće, a žene koje doje imaju nižu stopu raka dojke, osteoporoze i dijabetesa tipa 2.

Položaji za dojenje

Postoje različiti položaji za dojenje koje možete isprobati kada se povežete i krene vam dobro s dojenjem.Ovo je nekoliko standardnih primjera:

Klasični položaj za dojenje

Prvi primjer je prednje držanje ili ležište, koji se često koristi s nastavkom koju vodi majka. Dijete se doji na ruci, jastuku za dojenje ili obićnom jastuku. Bebicu položite ispred sebe, glavicom postavljenom ispred dojke na kojoj ćete je dojiti. Beba će pojesti do kraja, a sljedeće dojenje ponovit ćete sve samo u drugom smjeru, na drugoj dojci.

Važnost dojenja
Freepik
Dojenje ispod ruke

Drugi položaj za dojenje je ispod pazuha ili ispod ruke, kao da držite loptu za nogomet. Privijte bebu uz tijelo. U ovom položaju možete zajedno primjerice hraniti blizance, svaku bebu ispod jedne ruke. Lezite ili se naslonite na jastuke, bebu obrglite rukom, a glavicu joj oslonite na svoje pazuhe. Beba će uloviti dojku iz posve drugog položaja od klasičnog, što je zapravo jako dobro jer će na taj način potaknuti druge mliječne kanale na rad. A na ovaj način možete maziti bebicu, a na jednoj od strana moći će slušati i vaše srce dok doji.

Položaji za dojenje

Dojenje “ležećki”

Treći položaj je ležeći položaj, najčešći položaj hranjenja male bebe nakon poroda. Ovaj položaj vrlo je praktičan jer beba leži pokraj vas, ne trebate je previše pridržavati, a vi se pritom ne naprežete. Odličan za noćno hranjenje i popodnevni odmor. Međutim, i opasan, zog čega se posebno upozorava da pazite i ne zaspete s bebom.Naime, u slučaju nepažnje dojka može začepiti nos male bebe te ona može ostati bez zraka.  Zato budite budni dok dojite bebu, a nakon hranjenja, stavite dijete u krevetić.

položaji za dojenje

Dojenje u javnosti

Ako želite dojiti kad ste vani, slobodno to i učinite. Posve je normalno nahraniti svoje dijete ma gdje god da jeste. Za tu prigodu kupite lijep šal, a na tržištu se može naći i širok izbor marama za dojenje. Pazite da odjenete “pametnu” odjeću kako biste samo podigli ili otvorili dio odjeće za dojenje, a da se ne morate skidati. U početku će to biti teško, s vremenom će postati rutina koju ćete obavljati s lakoćom.

U redu je i da se ne osjećate ugodno da dojite u javnosti. U tom slučaju izdojite se kod kuće, a bebu u javnosti dojite na bočicu. Bitno je da je bebica nahranjena.

POVEZANO: Privrženost bebe kod dojenja