Planiranje trudnoće

Kućni testovi za trudnoću: Kako rade?

Trudnoća nakon tridesete

Testovi za trudnoću koje možete nabaviti u ljekarni i napraviti ih kod kuće prilično su sigurna metoda otkrivanja trudnoće. Ipak, postoje neki čimbenici koji utječu na točnost ovih testova pa se savjetuje napraviti nekoliko testova u vremenskom odmaku i posjet ginekologu.

Općenito, kućni testovi za trudnoću rade na način da detektiraju prisutnost hormona koji se proizvodi tek nakon što se oplođeno jajašce implantira u vašu maternicu. Ova funkcija može ograničiti kućne testove trudnoće u smislu točnosti i vremena.

 

Testovi za trudnoću detektiraju prisutnost humanog korionskog gonadotropina (HCG)

Od samog početka trudnoće tijelo trudnice počinje prolaziti kroz promjene kako bi podržalo stanice koje će se razviti u dijete. Jedna stvar koja se događa vrlo brzo je proizvodnja HCG-a. Ako ste trudni, vaše tijelo počinje proizvoditi više HCG-a. Vaše razine HCG-a počinju se povećavati nakon što se oplođeno jajašce usadi u vašu maternicu – otprilike šest do deset dana nakon začeća.

 

 width=

 

Postoje dvije glavne vrste testova na trudnoću; testovi urina i testovi krvi. Često ćete napraviti test urina kod kuće s kućnim testom za trudnoću. Ova vrsta testa dostupna je u slobodnoj prodaji (ne treba vam recept od vašeg liječnika) i u različitim cjenovnim razredima. Krvni testovi za provjeru trudnoće obavljaju se u ordinaciji vašeg liječnika i uključuju davanje uzorka krvi. Treći način potvrde trudnoće je ultrazvuk za koji se morate obratiti ginekologu.

Testovi za trudnoću koje radite kod kuće otkrivaju prisutnost humanog korionskog gonadotropina (HCG)  u urinu kako bi se utvrdilo nosite li zametak. HCG se ponekad naziva hormonom trudnoće, jer ga vaše tijelo proizvodi samo kada ste trudni. Kada je jedno od vaših jajašaca (ili dva u slučaju blizanaca) uspješno oplođeno i pričvršćuje se za stjenku vaše maternice, HCG počinje graditi vašu posteljicu. I priprema vašu maternicu za smještaj djeteta. HCG se može otkriti u krv osam dana nakon implantacije, ali potrebno je više vremena da se pojavi u urinu.

Razina HCG-a postojano raste nakon implantacije. Otprilike u vrijeme izostanka menstruacije, ovaj se hormon obično može otkriti u urinu. Ako prerano napravite test, razina HCG-a možda neće biti dovoljno visoka da bi odražavala pozitivan rezultat.

POVEZANO: Simptomi trudnoće i negativan test: Kada ste zaista trudni, a imate negativan test?