Kutak za tate Savjeti i njega

Izazovi poočinstva: Kako se povezati s partneričinom bebom?

Izazovi poočinstva: Kako se povezati s partneričinom bebom? Bebe.hr portal

Izazovi poočinstva poprilično su zahtjevni jer se upuštate u ulogu oca iako dijete koje ćete odgajati nije biološki vaše. Način na koji je najzdravije pristupiti ovoj situaciji zapravo biti svjestan upravo rečenog – ovo dijete nije vaše samo biološki. Ali na sve ostale načine ono je vaše i na taj se način prema njemu trebate odnositi. Onoga trenutka kada ste odlučili ući u ljubavni odnos s osobom koja ima dijete, pristali ste postati roditelj.

Iako će vam se isprva činiti veoma teško, morat ćete zadobiti povjerenje bebe i naučiti se povezati sa s njom kroz svoje postupke. Povezivanje s novom bebom može biti još veći izazov kada se bojite da vas beba nikada neće naučiti voljeti ili vjerovati vam kao što bi to bio slučaj s biološkim ocem. Međutim, možete poduzeti nekoliko koraka kako biste razvili odnos s novim djetetom koje je dovedeno u vaš život. Na početku, dijete vaše partnerice moglo bi se osjećati sramežljivo ili čak neugodno u vašoj blizini. To je u redu. Za ovakve stvari potrebno je vrijeme.

 

Izazovi poočinstva mogu se svladati ustrajnošću

jačanje imuniteta kod djece

 

Jedan od dobrih načina da bebi bude udobno kraj vas jest držati malene omiljene predmete, od najboljeg jastuka za dojenje do omiljene dekice ili igračke, u blizini. Bacite se na posao i otkrijte sve o djetetu vaše partnerice. Naučite naziv njegove formule za bebe, kakvu hranu za bebe preferiraju, ime  pedijatra, pa čak i marku pelena od kojih beba izaziva osip. Ako se potrudite razviti interes za novu bebu u svom životu, to će vam pomoći da uspostavite vezu koja će trajati cijeli život.

Bebe također uče vjerovati odraslima kroz igru. Bebu možete naučiti da se veže za vas i prihvati vas tako da se spustite na pod i igrate s njom igračkama. Ispuštanje zvukova za igračkama ustima, škripanje i zveckanje tijekom ovih trenutaka igre potaknut će mališana da na vas gleda kao na partnera u igri. Ali i kao na roditelja.

Ponekad ćete se možda morati suočiti i s negativnim reakcijama drugog roditelja djeteta. To bi moglo utjecati na to kako se dijete vašeg partnera osjeća i ponaša prema vama. Također, vi i vaš partner možete imati različite ideje o odgoju djece, usmjeravanju dječjeg ponašanja, usklađivanju posla i obitelji. Ali sve su to problemi koji se mogu riješiti ako odlučite ustrajati. I što je najvažnije – ako volite partnericu i njezino dijete koje je sada postalo i vaše dijete.

POVEZANO: Teške teme i razgovori s partnerima