2. godina Djeca

Djeca 2 godine: Kognitivni razvoj

Djeca 2 godine: Kognitivni razvoj Bebe.hr portal

Dosada je vaše dijete upoznavalo svijet dodirujući, gledajući i slušajući. A sada, kao dvogodišnjak, proces učenja postaje promišljeniji.

Njegovo razumijevanje jezika raste i počinje stvarati mentalne slike za stvari, radnje i koncepte. Također može riješiti i probleme u svojoj glavi, kroz mentalne pokušaje i pogreške umjesto da fizički manipulira objektima. A kako se njegovo pamćenje i intelektualne sposobnosti budu razvijale, počet će shvaćati jednostavne koncepte vremena. Primjerice “Možeš se igrati nakon što završiš s jelom.”

 

Vaš dvogodišnjak sada razumije odnose među objektima

Vaše dijete sada počinje shvaćati odnos između objekata. Na primjer, moći će uskladiti slične oblike kada mu date igračke za sortiranje oblika. Kao i jednostavne slagalice. Također će početi prepoznavati svrhu brojeva u prebrojavanju objekata. A kako se njegovo razumijevanje uzroka i posljedice bude razvijalo, postat će sve više zainteresirani za paljenje i gašenje svjetala i uređaja.

 

Igra vašeg djeteta postaje složenija.

Alergije na hranu

Najuočljivije je da će početi nizati različite aktivnosti kako bi stvorio logičan slijed. Umjesto da nasumično luta od jedne igračke do druge, može prvo staviti lutku u krevet, a zatim je pokriti. Ili se može pretvarati da hrani nekoliko lutaka, jednu za drugom. Tijekom sljedećih nekoliko godina sastavljat će duže i razrađenije sekvence izmišljanja.

 

Osjećaj odgovornosti

Vaše dijete sve što se događa u njegovom svijetu rezonira kao da je rezultat nečega što je samo učinilo. S takvim uvjerenjem djetetu je teško ispravno razumjeti pojmove kao što su smrt, razvod ili bolest. A da ne osjeća da je u tome igrao neku ulogu. Dakle, ako se roditelji razdvoje ili se neki član obitelji razboli, djeca se često osjećaju odgovornom.

 

Rasuđivanje dvogodišnjaka

Sa dvije godine dijete sve promatra krajnje jednostavnim riječima. Još uvijek brkaju fantaziju sa stvarnošću. Stoga, tijekom ove faze, budite sigurni da pažljivo birate svoje riječi: Komentari za koje mislite da su smiješni poput “Ako pojedeš još keksića, puknut ćeš.” – zapravo ga može uspaničiti, jer neće znati da se šalite.

Izvor: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler

POVEZANO: Dječji ugriz: Uzroci i što roditelji mogu učiniti