Djeca

Kako zaustaviti proljev kod djece?

Kako zaustaviti proljev kod djece

Od kada ste postali roditelj vjerojatno ste se susreli s ovim problemom i postavili si pitanje: “Kako zaustaviti proljev kod djece?” Proljevi kod djece uobičajeno su stanje koje se javlja kada u stolici vašeg djeteta ima previše vode. Ipak, postoje načini da ublažite ovo stanje. Najbolji tretman za proljev vašeg djeteta može ovisiti o uzroku, ali postoje načini za ublažavanje simptoma proljeva.

Proljevi kod djece – što može pomoći?

U većini slučajeva, akutni infektivni proljev će prestati kada se tijelo očisti od infekcije. Lijekovi obično nisu potrebni za liječenje proljeva kod male djece. Proljev je poput kašlja, kada ste prehlađeni – vaša crijeva pokušavaju izbaciti loše stvari.

Ne postoji određena hrana, piće ili kućni lijek koji će zaustaviti proljev kod djece, najbolji tretman su podrška i njega. Kako biste ublažili simptome proljeva, usredotočite se na:

  • održavanje hidratacije djeteta,
  • ponudu raznovrsne hranjive hrane,
  • identificiranje okidača ili problematične hrane,
  • i izbjegavajte sokove i druge slatke napitke.

Kako bi dijete koje ima proljev bilo hidrirano, ponudite mu puno tekućine kao što je voda ili juha, pedijatrijske otopine elektrolita u tekućem ili obliku za zamrzavanje.

POVEZANO: Vitamin B i njegove dobrobiti u dječjoj prehrani

Ako vaše dijete ima proljev, važno je hraniti ga zdravom, dobro uravnoteženom prehranom uz puno tekućine. U prošlosti su liječnici predlagali dijetu “BRAT” (banane, riža, kaša od jabuka i tost) kao rješenje za pomoć djeci s proljevom. Međutim, mnogi liječnici više ju ne preporučuju. Razlog tome je nizak sadržaj proteina, masti i energije, koji ne pomaže jačanju tjelesnog procesa ozdravljenja ili imunološke funkcije. Zapravo, istina je upravo suprotno: kada se osoba s proljevom rehidrira, čini se da se dijareja skraćuje ako se nadoknadi normalna, nutritivno odgovarajuća prehrana u usporedbi s ograničenim unosom tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Ako proljevi kod djece traju više od nekoliko dana, posavjetujte se s pedijatrom kako biste utvrdili uzrok i najbolji način liječenja. Za kronični proljev, vaš liječnik može predložiti promjenu prehrane, lijekove ili drugu stalnu terapiju.

Informacije o lijekovima protiv proljeva za djecu

Općenito, antibiotici se ne koriste za liječenje infektivnog proljeva u djece. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego svom djetetu date lijekove protiv proljeva koji se izdaju bez recepta.

Za neke vrste infektivnog proljeva probiotici mogu biti od pomoći. Probiotike možete kupiti u slobodnoj prodaji u obliku tekućine i tableta. Obavezno kupite verziju koja je „za djecu“. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije upotrebe probiotika ako je vaše dijete mlađe od tri godine.

Nemojte davati nikakve lijekove djeci mlađoj od 3 godine bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

POVEZANO: Hrana koja sadrži probiotike koju mogu jesti bebe