1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Vitamin B i njegove dobrobiti u dječjoj prehrani

Vitamin B i njegove dobrobiti u dječjoj prehrani Bebe.hr portal

Vitamin B izuzetno je važan u razvoju zdravog metabolizma i izgradnji imuniteta svakog djeteta bez obzira na njegovu dob. Upravo zato, roditelji bi trebali obratiti pažnju na to što njihova djeca jedu. I na koje sve načine bi mogli konzumirati vitamin B u hrani.

Kao prvo, postoji više od jednog vitamina B.; odnosno B1, B2, B6, B12, niacin, folna kiselina, biotin i pantotenska kiselina.

Vitamini B su važni u metaboličkoj aktivnosti — to znači da pomažu u dobivanju energije iz hrane koju jedete i oslobađaju je kada je vašem tijelu potrebna. Ova skupina vitamina također pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik kroz tijelo. Svaki dio tijela treba kisik za pravilan rad pa je važnost vitamina B itekako očita.

 

Koje su namirnice bogate vitaminom B?

Vitamin B

 

Ako ste pomislili da ćete djeci morati davati tablete kako bi unijeli vitamin B u organizam – ne brinite – jer nije tako. Umjesto toga, postoje namirnice koje su izuzetno bogate ovim vitaminom, a koje će djeca rado jesti. Namirnice bogate vitaminom B:

  • cjelovite žitarice (poput pšenice i zobi),
  • riba i morski plodovi,
  • perad i meso,
  • jaja,
  • mliječni proizvodi (poput mlijeka i jogurta),
  • lisnato zeleno povrće,
  • grah i grašak.

U redu, svjesni smo da nije baš sva ova hrana omiljeni dio ponude na tanjuru ako se pita djecu, ali ako znate kako napraviti ukusno jelo ne biste trebali imati problema. Također, ako zeleno povrće pokušavate dati mlađem djetetu, dobra je ideja poigrati se s njim. Primjerice od zelenih listova možete probati napravit neki lik. Na taj će se način dijete zainteresirati čak i za namirnice koje mu se inače ne sviđaju.

 

Vitamin B pomaže zdravom razvoju vašeg djeteta

Ovo je vitamin koji tijelu pomaže da obradi i iskoristi hranu koju je primilo, što zauzvrat pomaže u rastu i razvoju. Pomaže u zaštiti vašeg djeteta od infekcija, hrani tjelesne stanice i daje im energiju. Održava zdravu kožu i probavni sustav te štiti od drugih zdravstvenih problema. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima i otkrićima, danas znamo da svaki vitamin B ima zaseban zadatak u tijelu vašeg djeteta.

POVEZANO: Vitamini i minerali : Bebe i mala djeca