0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Dječji ugriz: Uzroci i što roditelji mogu učiniti

Dječji ugriz: Uzroci i što roditelji mogu učiniti Bebe.hr portal

Dječji ugriz i griženje nije problem lošeg ponašanja. To je normalan dio djetetovog razvoja koji prolazi kada nauči druge načine izražavanja. Iako ugriz može biti bolan i uplašiti dijete koje je ugrizeno, obično nema nikakvih zdravstvenih rizika od ugriza drugog djeteta.

Ugrizi također mogu uplašiti i dijete koje grize. Mogu se osjetiti jako moćno zbog reakcije  i pažnje koju time postižu. Međutim to ih može uplašiti i dovesti do toga da se osjećaju bez kontrole, a time i ugroženo. Kada je dijete ugrizeno ponekad može doći do jake reakcije roditelja. Važno je utješiti dijete koje je ugrizeno, bez obzira na razlog ugriza. Međutim, također je važno ne pretjerati.

 width=

Ponekad roditelji mogu biti zabrinuti da bi ugriz mogao prenijeti bolest. Iako ugriz može ostaviti modricu, koža obično nije probijena pa gotovo da nema šanse da virusi ili bakterije uđu u tijelo djeteta.

Ako je dijete ugrizeno u vrtiću, uzrujani roditelj može tražiti ​​da dijete koje je ugrizlo bude isključeno. Iako je ova reakcija razumljiva, dugoročno je korisnije ako centar pruža posebnu podršku djetetu koje grize i brine o zaštiti druge djece.

Bez obzira na uzrok ugriza, reagirajte brzo, čvrsto i mirno. Pokažite svoje neodobravanje bez ljutnje ili pretjerane reakcije. Uklonite dijete iz situacije i pomozite mu pronaći drugi izlaz za osjećaje.

 

Zašto djeca grizu?

 

Istražuju

Dječji ugriz

Mnoge bebe će pokušati ugristi dojku dok doje ili roditelja ili njegovatelja. To im se može činiti kao igra, pogotovo ako dobiju veliku reakciju. Ovo je jedan od načina na koji bebe istražuju svijet – stavljaju stvari u usta, a griženje je samo dio toga. To također može biti način na koji eksperimentiraju s komunikacijom dok ne nauče riječi kojima će izraziti svoje osjećaje.

Što roditelji mogu učiniti

Ne dopustite djeci da misle da je to smiješno ili igra. Recite odlučno: ‘Ne! Ugrizanje boli.’ Dajte im stvari za koje mogu sigurno gristi.

Frustracija

Frustracija se događa kada djeca dođu u situacije s kojima se ne mogu nositi. Djeca mlađa od 3 godine obično nisu spremna igrati se na kooperativni način s drugom djecom. Još nisu naučili kontrolirati svoje impulse. Ako ugriz ima povratno snažnu reakciju, možda će ga smatrati uspješnim i pokušati ponovno.

 

Što roditelji mogu učiniti

  • Pomno nadgledajte djecu. 
  • Pokušajte izbjeći situacije s kojima se vaše dijete ne može nositi. Grupnu igru ​​svedite na kraće vrijeme i male grupe. Pazite na trenutke u kojima bi dvoje djece moglo poželjeti istu igračku i uskočite prvi da im odvratite pažnju.
  • Preusmjerite malu djecu od situacije radije nego da pokušavate objasniti razloge. Premladi su da bi razumjeli i previše ih riječi može zbuniti. Mala djeca trebaju vas da shvatite njihove osjećaje i vašu pomoć u upravljanju njima. Maloj djeci je vrlo teško kontrolirati osjećaje i potrebno im je puno vremena za učenje.
 width=

Osjećaj nemoći

Često grize najmlađe dijete u obitelji. Čini se da su starija djeca jača, bolje govore i više mogu dobiti ono što žele. Najmlađi se mogu osjećati malim i nemoćnim. U grupama, manje moćno dijete može otkriti da je grizenje način dobivanja snage.

Što roditelji mogu učiniti

  • Po potrebi napravite zasebna mjesta za igru ​​za stariju i mlađu djecu.
  • Ako se vaše dijete igra sa starijom djecom, objasnite starijoj djeci kako bi se moglo osjećati mlađe. Zatražite njihovu pomoć kako bi stvari bile ravnopravnije.
  • Ako je vaše dijete već ugrizlo, recite mu da nije u redu gristi i maknite ga iz situacije. Držite  ga uz sebe neko vrijeme prije nego što mu dopustite da se vrati igri

 

Stres

Grizenje se često događa kada je dijete pod emocionalnim stresom koji ne može podnijeti. Mogu biti jako uznemireni ili ljuti, a grizenje je način da pokažu svoju bol. 

Što roditelji mogu učiniti

  • Gledajte što se događa neposredno prije ugriza. Na primjer, ako dijete ugrize kada drugo dijete uđe u njegov prostor ili uzme njegovu igračku, pomozite djetetu da zaštiti svoj prostor. Ako imaju dovoljno riječi, možete ih naučiti da ispruže ruke i kažu ‘Molim vas, odmaknite se’. Ili možete pitati svoje dijete ‘Što možemo učiniti da spriječimo Marka da uzme igračku? Koju bi mu još igračku mogao dati da se igra?’.
  • Pomozite djeci pronaći druge načine da izraze svoje osjećaje, na primjer, kroz igru ​​i priče.

POVEZANO: Razvoj djeteta kroz igru prema uzrastu