Razvoj djeteta kroz igru je više od prilike za zabavu! S obzirom da može biti jako korisna za zdravlje i razvoj djeteta. Od igre skrivača pa sve do školice, brojni oblici igre obogaćuju djetetov mozak, tijelo i život na važne načine.

Istraživanja pokazuju da igra može poboljšati dječje sposobnosti planiranja, organiziranja, slaganja s drugima i reguliranja emocija. Osim toga, igra pomaže u jezičnim, matematičkim i društvenim vještinama, pa čak i pomaže djeci da se nose sa stresom.

Kliničko izvješće Američke akademije za pedijatriju (AAP), objašnjava kako je i zašto igra s roditeljima i vršnjacima ključna za izgradnju uspješnih mozgova, tijela i društvenih veza.

Učenje se najbolje potiče korištenjem djetetove prirodne želje za igrom.

Donosimo ideje za razvoj djeteta kroz igru prema uzrastu:

 

Bebe od rođenja pa do 6 mjeseci

Razigrano učenje može započeti s prvim bebinim osmijehom. Odgovaranje vlastitim osmijehom oblik je igre koji također uči bebu kritičnoj socijalno-emocionalnoj vještini. A to je da nauče da mogu privući vašu pažnju i osmijeh kad god žele. I sve što treba je nasmiješiti se.

Imitirajte gugutanje i brbljanje svoje bebe i vodite “razgovor” naprijed-natrag koristeći bebine zvukove kao poticaj.

Razvoj djeteta kroz igru

Pokažite bebi zanimljive predmete kao što su igračka jarkih boja. Neka ustima prinese sigurne i čiste predmete kako bi ih istražila i doživjela nove teksture.

Postavite bebu u različite položaje kako bi mogla vidjeti svijet iz različitih kutova.

Bebe od 7 do 12 mjeseci

Pobrinite se da vaša beba ima sigurno okruženje za puzanje i istraživanje.

Dajte svojoj bebi priliku da nauči da njezini postupci imaju posljedice. Primjerice kada ispusti igračku da će pasti na tlo. Stavite nekoliko igračaka na dohvat bebe kako bi mogla izvaditi igračke i igrati se s njima. I igrajte “peek-a-boo”.

Koristite ogledalo kako biste svojoj bebi pokazali njezine različite izraze lica.

 

Djeca od godinu dana pa do 3 godine starosti
  • Dajte svom djetetu kocke, prazne posude, drvene žlice i zagonetke. Jednostavni i jeftini predmeti neki su od najboljih načina za potporu dječjoj kreativnosti. Zapamtite, prisutnost i pažnja roditelja i skrbnika obogaćuju djecu – a ne otmjeni elektronički uređaji.
  • Dajte svom djetetu priliku da se igra s vršnjacima. 

Razvoj djeteta kroz igru

  • Pomozite svom djetetu da istražuje svoje tijelo kroz različite pokrete – na primjer, hodanje, skakanje i stajanje na jednoj nozi.
  • Pretvarajte se da pijete iz prazne šalice ili nudite igračke koje omogućuju igru ​​pretvaranja.
  • Čitajte priče redovito svom djetetu. Potaknite igru ​​pretvaranja na temelju ovih priča.
  • Pjevajte pjesme i plešite kako bi vaše dijete moglo učiti i pridružiti se zabavi. 

POVEZANO: 3 godine: Načini kako poticati emocionalnu sigurnost i učenje kod djeteta

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr