Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Novorođenčad treba vitamin K ubrzo nakon rođenja

Novorođenčad treba vitamin K ubrzo nakon rođenja Bebe.hr portal

Kako bi spriječila po život opasnu bolest koja uzrokuje krvarenje Američka akademija za pedijatriju (AAP) smatra da novorođenčad treba vitamin K ubrzo nakon rođenja.

U u časopisu Pediatrics iz ožujka 2022., objavljeno je da AAP bilježi opasan trend. Posljednjih godina sve više roditelja odbija davanje vitamina K za svoju novorođenčad. To je dovelo do povećanja broja beba s kasnim krvarenjem zbog nedostatka vitamina K.

Novorođenčad treba vitamin K

Primjena vitamina K za sprječavanje krvarenja standard je njege otkako ju je AAP prvi put preporučio 1961. Injekcijske injekcije vitamina K pokazale su se medicinskim otkrićem u borbi protiv opasne bolesti.

Krvarenje zbog nedostatka vitamina K karakterizira vrijeme pojavljivanja – rani početak, klasični ili kasni – od kojih je svaki povezan s različitim oblicima bolesti.

 

Vrijeme pojavljivanja i oblik bolesti:

 width=

  • Rani početak kreće unutar djetetova prva 24 sata života. Obično kod novorođenčadi čije majke uzimaju lijekove kao što su  antibiotici, lijekovi protiv tuberkuloze, antikonvulzivi i varfarin, koji mogu utjecati na apsorpciju vitamina K. Dojenčad može pokazati znakove bolesti kroz modrice ili po život opasno intrakranijalno krvarenje.
  • Klasično krvarenje zbog nedostatka vitamina K obično se javlja između 2 dana i 1 tjedna života.
  • Dok kasni početak bolesti najčešće se javlja između 2 i 8 tjedana, ali se može dijagnosticirati i nakon šest mjeseci. Kasni početak obično je povezan s isključivo dojenom dojenčadi koja nije primila profilaksu vitaminom K pri rođenju. I može rezultirati disfunkcijom jetre i intrakranijalnim krvarenjem, među ostalim komplikacijama.

Što se preporučuje?

Novorođenčad treba vitamin K

Novorođenčad treba vitamin K unutar šest sati od rođenja.

  • novorođenčadi tjelesne težine >1500 g vitamin K se daje kao pojedinačna, intramuskularnu doza od 1 mg
  • Nedonoščad težine ≤1500 g trebala bi primiti dozu vitamina K od 0,3 mg/kg do 0,5 mg/kg kao pojedinačnu, intramuskularnu dozu.

Pedijatri i drugi pružatelji zdravstvenih usluga moraju biti svjesni prednosti primjene vitamina K kao i rizika odbijanja te prenijeti ovu informaciju skrbnicima djeteta.

Krvarenje zbog nedostatka vitamina K treba uzeti u obzir pri procjeni krvarenja u prvih šest mjeseci života, čak i kod dojenčadi koja su primala profilaksu, a posebno u dojenčadi koja su isključivo dojena.

Izvor:
Američka akademija za pedijatriju
https://www.healthychildren.org/English/news/Pages/Newborns

POVEZANO: Koliko često bebe moraju spavati?