Djeca

Izljevi bijesa kod djece : Što nam ukazuju i koji su uzroci?

Izljevi bijesa kod djece : Što nam ukazuju i koji su uzroci? Bebe.hr portal

Na što nam ukazuju izljevi bijesa kod djece?

 

Izljevi bijesa su pokazatelj da vaša djeca trebaju i žele vašu pomoć. Vaše dijete vam signalizira da je preplavljeno emocijama. U određenoj mjeri, napadi bijesa su ponašanje koje traži pažnju. Često se događaju kada su djeca umorna, gladna ili im je neugodno i žele pažnju roditelja ili skrbnika.
Dio su normalnog razvoja djeteta u kojima dijete kroz izljeve bijesa pokazuje svoje nezadovoljstvo, tijesku, i neraspoloženje. Također može ukazivati i da je dijete bolesno, ili umorno. Isto tako i ako dijete živi u stresnom domu ovo je jedan od načina na koji to može iskazati.

 

Kada se javljaju izljevi bijesa?

 

Izljevi bijesa javljaju se kod gotovo sve male djece u dobi od 2 do 3 godine. S obzirom da još nemaju sposobnost izražavanja bijesa i frustracije riječima shvatite da je to njihov način izražavanja.

 

Kako prepoznati da vaše dijete ima izljev bijesa?

 

izljevi bijesa kod djece

Napade bijesa prepoznati ćete najčešće po suzama. Od cviljenja i plakanja pa sve do vrištanja. Kako bi privukli vašu pažnju uz emocionalne izljeve vjerojatno će se bacati na pod, mahati i udarati rukama, nogama i šakama, zadržavati dah i stiskati zube.

Oba spola imaju napade bijesa i to je normalno. Jedino što će osobnost vašeg djeteta također će igrati ulogu. Neka djeca su prirodno mirnije i pozitivna. Ako je vaše dijete jako aktivno, često uporno i intenzivnije traži vašu pažnju mogu imati intenzivnije napade bijesa.

Koji su uzroci napada bijesa?

 

Nedovoljno dobra verbalna komunikacija — napadi bijesa česti su u vrijeme kada djeca tek uče govoriti. Oni su u fazi kada mogu razumjeti puno više nego što mogu izraziti.

Postizanje ciljeva — kada ne mogu dobiti ono što žele pokazivanje frustracije je nezaobilazan dio njihovog života. Djeca na istražuju granice i uče kako komunicirati. Uče i kako ljudi, predmeti i vlastito tijelo funkcioniraju.

Autonomija — djeca žele osjećaj neovisnosti kao i kontrole nad svojim okruženjem. Ponekad kada nešto pokušaju, ako nisu u mogućnosti to izvesti, moglo bi to biti više nego što dijete može podnijeti. Ako žele nešto samostalno uraditi, i to im ne uspijeva, ovo je način kako se oni s tim nose.

 

izljevi bijesa kod djece

Kada su izljevi bijesa razlog za uzbunu?

 

Ukoliko su napadi bijesa jako učestali i intenzivni te traju dugo i jako vam ih je teško smiriti pronađite pomoć. Znak da svakako trebate potražiti pomoć je i ako dijete se dijete počne ozlijeđivati. Ili ako ozljeđuje druge. Također ako uništava imovinu tijekom napada bijesa, pada u nesvijest, ili su njihovi napadi bijesa popraćeni su noćnim morama, glavoboljama ili bolovima u trbuhu i odbijanje hrane.

Na kraju ako zbog učestalih izljeva bijesa smatrate da su vam prešli granice i da biste mogli povrijediti svoje dijete trpljenje nije rješenje. Potražite stručnu pomoć. Iako su napadi bijesa normalni za predškolsku djecu ovo ponašanje nije prihvatljivo za dijete koje pohađa osnovnu školu.

POVEZANO: Zašto djeca lažu?