Savjeti i njega

Morate prespavati s djetetom u bolnici? Dajemo nekoliko savjeta za bolji san

Morate prespavati s djetetom u bolnici? Dajemo nekoliko savjeta za bolji san Bebe.hr portal

Situacije u kojima morate prespavati s djetetom u bolnici također mogu biti dio onoga što nam život nosi. Sami odlasci u bolnicu mogu biti dosta stresni. A ne može se poreći da dobro spavanje u bolnici može biti teško. Idete u nepoznato okruženje bez udobnosti doma. Također i uvjeti u bolnicama često puta nisu najbolji. Ali postoje stvari koje pacijenti, roditelji i skrbnici mogu učiniti kako bi osigurali najbolji mogući san tijekom boravka u bolnici.

Zato dajemo vam nekoliko korisnih savjeta kako si olakšati spavanje u bolnici.

Mnogi roditelji i djeca teško se dobro naspavaju u bolničkom okruženju. Dijeljenje prostora sobe s drugom djecom i obiteljima nije lako. Često i uvjeti kao rasvjeta u bolničkoj sobi, koja može biti presvijetla noću ili mračna tijekom dana znaju utjecati na san. Zatim hrana, dijeljenje zahoda, pa i madrac nisu onakvi na kakve ste vjerojatno navikli.

A osim vanjskih čimbenika tu su i simptomi uzrokovani bolešću ili liječenjem vašeg djeteta kao što su bol, tjeskoba ili poteškoće s disanjem. Kao i lijekovi koji mogu učiniti vaše dijete pospanim ili ga držati budnim noću.

 

Kako poboljšati san dok ste s djetetom u bolnici?

s djetetom u bolnici

Ako vi ili vaše dijete imate problema sa spavanjem u bolnici, možda biste trebali razmisliti o donošenju određenih stvari od kuće kako biste se osjećali ugodnije. To uključuje:

Omiljene igračke za spavanje vašeg djeteta, poput utješnog medvjedića
Udobni jastuci i dekice
Dobra knjiga za vas,
Vaša spavaćica, papuče i neke toaletne potrepštine
Čepići za uši
Maska za oči

 

Tijekom dana 
Otvorite prozore ako ih vaša soba ima. Svjetlo pomaže namjestiti unutarnji sat vašeg tijela.

Ograničite dnevno drijemanje
Drijemanje kasno poslijepodne može otežati vama i vašem djetetu noćni san.

Ako je moguće, razgovarajte sa vašim doktorom ili sestrama o promjeni vremena uzimanja lijekova ili smanjenje učestalosti promatranja tijekom noći. Naravno ako to može pomoći vama i vašem djetetu da imate neprekidan san.

 

s djetetom u bolnici

Prije spavanja
Vi i vaše dijete trebali biste završiti večeru najmanje 3 sata prije nego što želite spavati. Također izbjegavajte hranu i pića koja sadrže kofein. Čuvajte se skrivenih izvora kofeina kao što su čokolade i cola pića.

Započnite rutinu spavanja prije nego idete s djetetom u bolnicu
Vi i vaše dijete još uvijek možete pokušati zadržati rutinu spavanja u bolnici. Odaberite bilo koje tri aktivnosti kao što su čitanje, masaža, meditacija, slušanje umirujuće glazbe pomoću slušalica itd. I radite ih dosljedno prije spavanja.

Učinite svoj krevet ugodnim za spavanje
Isključite sve elektroničke uređaje najmanje sat vremena prije spavanja.
Ako vi ili vaše dijete ne možete zaspati, pokušajte s kratkom aktivnošću poput čitanja knjige 30 minuta.

Neki odrasli i djeca mogu opuštati vježbe dubokog disanja prije spavanja.

Neka vaša soba bude tamna
Zatvorite zavjese ili isprobajte masku za oči.

Odgovarajuća temperatura

Pazite da vaša soba nije previše hladna ili vruća. Medicinsko osoblje može osigurati ili ukloniti dodatne deke ako je potrebno.

Ne može se poreći da može biti teško dobro se naspavati u bolnici, ali rad s vašim liječničkim timom i primjena gore navedenih savjeta dat će vam najbolju moguću priliku za toliko potreban san.

POVEZANO: Položaji za dojenje bebe