2. godina Djeca

Dijete od 2 godine: Savjeti za hranjenje i prehranu

Dijete od 2 godine: Savjeti za hranjenje i prehranu Bebe.hr portal

Vaše dijete od 2 godine treba jesti tri zdrava obroka dnevno, plus jedan ili dva međuobroka. U ovom periodu oni već mogu jesti istu hranu kao i odrasli.

Nesigurna hrana za malu djecu

U dobi od dvije godine vaše dijete bi trebalo moći koristiti žlicu, piti iz šalice koristeći jednu ruku i hraniti se raznolikom hranom za prste. Međutim, dijete od 2 godine još uvijek uči učinkovito žvakati i gutati. I može progutati hranu kada se žuri na primjer nastaviti s igrom. Zbog toga je rizik od gušenja visok.

 width=

Stoga se namirnice kao što su kikiriki, kokice, grožđe, sjemenke, hrenovke i mrkve koji nisu sitno narezane, ali i okrugli, tvrdi bomboni i žvake, ne preporučaju se za njihovu uzrast.

 

Osnove zdrave prehrane za dijete od 2 godine

Pobrinite se da vaše dijete svaki dan jede svaku od četiri osnovne grupe hrane:

  • Meso, riba, jaja
  • Mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi
  • Voće i povrće
  • Žitarice, krumpir, riža

hrana za bebe i malu djecu

Međutim mnoga mala djeca često izbjegavaju određenu hranu. Ili inzistiraju da jedu samo jednu ili dvije omiljene hrane. Preporučamo da se ne brinete previše oko toga i ne borite sa svojim djetetom jer je uglavnom kontraproduktivno.

Ponudite im što više raznovrsne hrane i prepustite odabir. Možete i snalažljivo kamuflirati onu hranu koju ne vole. Pogledajte više i naše savjete ako je vaše dijete izbirljivo po pitanju hrane.

POVEZANO: Vaše dijete je izbirljivo kada je hrana u pitanju? Donosimo 5 savjeta!

Mala djeca se također vole sama hraniti. Pa omogućite vašem djetetu i hranu koju može samo jesti bez da mu je potrebna vilica ili žlica.

 

Vitaminski dodaci

Vitaminski dodaci rijetko su potrebni za malu djecu koja jedu raznoliku prehranu. Međutim, može biti potrebno dodatno željezo ako vaše dijete jede vrlo malo mesa. Ili ako ne jede žitarice ili povrće bogatog željezom.

Više od litre mlijeka dnevno može ometati pravilnu apsorpciju željeza, čime se povećava rizik od anemije zbog nedostatka željeza pa pripazite i na unos mlijeka.

Isto tako nije dobro ni da prije premalo. 480 ml mlijeka s niskim udjelom masti ili nemasnog mlijeka će mu osigurati većinu kalcija koji mu je potreban za rast kostiju. I neće ometati apetit za drugom hranom – osobito onom koja osigurava željezo.

 

Nemasno, niski udio masnoće ili punomasno mlijeko?

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporuča da djeca ostanu na punomasnom mlijeku do svoje druge godine. Osim ako postoji razlog da se beba prije prebaci na mlijeko s niskim udjelom masti. Punomasno mlijeko sadrži oko 4% mliječne masti.