1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Vaše dijete je izbirljivo kada je hrana u pitanju? Donosimo 5 savjeta!

Vaše dijete je izbirljivo kada je hrana u pitanju? Donosimo 5 savjeta! Bebe.hr portal

Ako je vaše dijete izbirljivo kada su jela u pitanju, ne brinite, to je često norma za malu djecu. Nakon brzog rasta kao bebe, brzina rasta djeteta – i apetit – imaju tendenciju usporavanja.

Mala djeca također počinju razvijati sklonosti prema hrani. Omiljena djetetova hrana jednog dana može pasti se promijeniti idućeg. A i tjednima mogu jesti 1 ili 2 željene namirnice – i ništa drugo.

Pokušajte ne biti frustrirani ovim tipičnim ponašanjem mališana. Samo neka zdrava hrana bude dostupna. I znajte da će se s vremenom apetit i prehrambena ponašanja vašeg djeteta izjednačiti.

U međuvremenu, donosimo 5 savjeta za faze kada vaše dijete je izbirljivo po pitanju hrane!

 

1# Učinite hranu zabavnom

 width=

Mala djeca su posebno otvorena za isprobavanje hrane posložene na upečatljiv i kreativan način. Možete hranu pripremiti tako da izgleda neodoljivo slažući je u zabavne, šarene oblike koje djeca mogu prepoznati.

dijete je izbirljivo

Hrana za prste obično je hit kod male djece. Čvrstu hranu izrežite na komade veličine zalogaja koje lako mogu sami pojesti. Pazeći da su komadi dovoljno mali kako biste izbjegli rizik od gušenja.

 

2# Uključite djecu u planiranje obroka

Iskoristite sve veći interes vašeg mališana za postizanjem kontrole. Dopustite djetetu da odabere voće i povrće za večeru. Ili da ga bira tijekom posjeta trgovini ili tržnici. Čitajte zajedno kuharice prilagođene djeci i dopustite svom djetetu da odabere nove recepte za isprobavanje.

 

3# Sitni kuhari

Neki zadaci kuhanja savršeni su za malu djecu (naravno uz puno nadzora). Kao na primjer prosijavanje, miješanje, i brojanje sastojaka. Ili brati svježe začinsko bilje iz vrta ili s balkona. Njihovim sudjelovanjem uključite ih u degustaciju i one hrane koju inače odbijaju jesti.

dijete je izbirljivo

 

4# Raznolikost kroz začine i male količine

Pokušajte jednostavnim jelima dodati različito bilje i začine kako bi bili ukusniji. A obavezno ponudite raznovrsnu zdravu hranu, posebno povrće i voće. I uključite hranu s visokim sadržajem proteina poput mesa i ribe bez kostiju barem 2 puta tjedno.

Pomozite svom djetetu da istražuje nove okuse i teksture hrane. A kako biste smanjili bacanje, ponudite svaku novu hranu u manjim količinama. Pričekajte barem tjedan ili dva prije nego što ponovno uvedete istu hranu.

 

5# Uparite

 width=

Pokušajte poslužiti nepoznatu hranu ili okuse koje mala djeca u početku ne vole (kiselo i gorko), uz poznatu hranu koju mališani prirodno preferiraju (slatko i slano). Spajanje brokule (gorke) s ribanim sirom (slanim), na primjer, izvrsna je kombinacija za dječje nepce.

POVEZANO: Prilagođavanje roditeljstva temperamentu vašeg djeteta