0 do 12 tjedana Trudnice

Kontrolni popis za prva tri mjeseca trudnoće

Kontrolni popis za prva tri mjeseca trudnoće Bebe.hr portal

Nakon prvotnog uzbuđenja zbog dolaska vaše bebe dolaze i svakodnevne stvari i rutine koje su korisne za žene u prva tri mjeseca trudnoće da znaju.

Simptomi prva tri mjeseca trudnoće

Umor se javlja kao posljedica vrlo brzog rasta embrija i jedan je od obilježja prvog tromjesečja trudnoće. Potrebno vam je puno odmora, boravka na svježem zraku, lagane tjelovježbe i uravnotežene prehrane. Često se kao simptom javlja i zatvor, ali i češće uriniranje.

Neke trudnice navode umjerene glavobolje, koje su posljedica prave hormonske bure koja obilježava ranu trudnoću. Mučnina i povraćanje su jedna od najčešćih pojava i uglavnom prestaju s navršenih 3 do 3,5 mjeseca trudnoće. Potrebno je uzimati učestale i vrlo male obroke s dugim pauzama. Mnoge žene neće imati niti jedan od navedenih simptoma i njihova odsutnost ne predstavlja razlog za brigu.

Trudnice prva tri mjeseca trudnoće obično dobiju između 3-4 kg. Ako imate jutarnje mučnine i problema sa zadržavanjem hrane, možda nećete dobiti toliko. Možda čak i izgubite nekoliko kilograma. Sve dok idete kod liječnika koji vas prati, to ne bi trebao biti razlog za brigu. Nadoknadit ćete težinu u drugom tromjesečju.

Sada donosimo ono što vam je od praktičnih informacija vjerojatno korisno da imate na jednom mjestu. Listu sa svim stvarima što vam je potrebno prva tri mjeseca.

 

Kontrolni popis za prva tri mjeseca trudnoće

 width=

  • Odaberite pružatelja zdravstvenih usluga i zakažite svoj prvi prenatalni termin.
  • Provjerite svoje zdravstveno osiguranje da vidite koji su troškovi skrbi i poroda pokriveni.
  • Kupite prenatalne vitamine . Iako oni ne zamjenjuju uravnoteženu prehranu, prepuni su dodatnih hranjivih tvari. Kao što su folna kiseline, željezo i kalcij, potrebnih za trudnoću.
  • Istražite koje biste,  prenatalne testove mogli odlučiti tijekom trudnoće.
  • Odmarajte se, idite rano u krevet, spavajte vikendom.
  • Počnite kreirati svoj proračun i plan štednje za trudnoću i prvu godinu djetetova života.
  • Zakažite svoj termin za 12-tjedni ultrazvučni test.
  • Istražite pravila o porodiljnom dopustu na svom poslu i planirajte kako im reći da ste trudni
  • Pred kraj prvog tromjesečja vam hlače mogu biti tijesne, razmislite o tajicama i već počnite kupovati odjeću za trudnice.

POVEZANO: Boje za kosu i farbanje tijekom trudnoće i dojenja