2. godina 3. godina Djeca

Prilagođavanje roditeljstva temperamentu vašeg djeteta

Prilagođavanje roditeljstva temperamentu vašeg djeteta Bebe.hr portal

Ne možete promijeniti temperament svog djeteta. Vaše dijete je ono što jest, i to je sjajno.

Međutim možete pomoći svom djetetu da razvije pozitivne strane svog temperamenta prilagođavanjem. Tako ćete moći razumjeti situacije koje bi vašem djetetu mogle biti teške s obzirom na njegov temperament. I kroz razumijevanje pomoći mu da nauči kako se nositi s tim situacijama.

 

Evo nekoliko ideja za prilagođavanje roditeljstva temperamentu vašeg djeteta.

Kako bi bolje razumjeli temperament i kako mu se prilagoditi definiramo ga ovisno o tome u kojoj mjeri je dijete društveno, reaktivno i ima mogućnost samokontrole.

 

Roditeljstvo u odnosu na nivo reaktivnosti djetetova temperamenata

Više reaktivno dijete
Označava dijete koje je vjerojatno jako zabavno kada se dogodi nešto dobro. Ali isto tako može biti prilično glasno i dramatično kada je nesretno zbog nečega.

Moći ćete pomoći svom djetetu da nauči mirnije reagirati kroz opuštanje i korištenje riječi za izražavanje ljutnje.

 width=

Reaktivna djeca često su također vrlo fizički aktivna i možda će trebati puno vremena na otvorenom. Možete pomoći svom djetetu tako što ćete ga, na primjer, poticati na isprobavanje novih sportskih aktivnosti. Međutim nakon aktivnosti trebati će im pomoći da se smire, pa opuštanje prije spavanja može biti dobra ideja.

Manje reaktivno dijete
S manje reaktivnim djetetom obično se lako slagati, ali može biti manje asertivno. Što znači da će trebati vašu pomoć da nauči kako se zauzeti za sebe. Na primjer, ako primijetite situacije u kojima bi vaše dijete moglo biti asertivnije, mogli biste ih poticati da vježbaju drugi pristup u tim situacijama.

Također je važno osigurati da manje reaktivna djeca ne budu izostavljena iz obiteljskih rasprava. Na primjer, ‘Maja, nisi ništa rekla. Jeste li zadovoljna dogovorom?’

Djeca koja su manje reaktivna mogu biti i manje fizički aktivna. Vaše manje aktivno dijete bit će najsretnije s mnoštvom prilika za korištenje svojih finih motoričkih vještina, poput crtanja. Ali možda ćete morati potaknuti tjelesnu aktivnost. Primjerice otiđite zajedno u park da skupite lišće za kolaž. Ili hodajte zajedno do dućana, doktora, tržnice ako možete, umjesto da se vozite.

 

Roditeljstvo u odnosu na nivo sposobnosti samoregulacije djeteta

 

Djeca koja se lakše samoreguliraju
Mogu ostati mirna i kada osjećaju emocije poput frustracije ili uzbuđenja i brže se smiriti nakon nečega uzbudljivog ili uznemirujućeg. Istovremeno su i manje impulzivni.

 width=

Dijete koje je vrlo samoregulirano također bi moglo biti sposobnije upravljati svojom pažnjom. Na primjer, vjerojatno će nastaviti s nečim dok ne bude ispravno. Ono što je jako pozitivno u ovakvom temperamentu je sposobnost suočavanja s neuspjesima. Kao i samostalnost. Ovako dijete će odraditi zadatke bez puno nadzora. Međutim pomalo su perfekcionisti, pa se trebate pobrinuti da znaju da je u redu griješiti.

Djeca koja se teže samoreguliraju

 width=
Ako vaše dijete ima poteškoća s regulacijom pažnje, trebat će mu puno ohrabrenja da nastavi s teškim zadacima. Međutim ova djeca mogu se lako prebaciti s jedne aktivnosti na drugu. Oni i mogu biti vrlo kreativni. Kako biste pomogli svom djetetu da se usredotoči, možete pokušati nagraditi svoje dijete ili učiniti stvari zabavnim korištenjem igara i kreativnih aktivnosti.

 

Roditeljstvo u odnosu na stupanj društvenosti djeteta

 

Više društveno dijete
Svidjet će mu se biti u blizini drugih ljudi, igrati se s drugima ​​i sve grupne aktivnosti. No, ne morate cijelo vrijeme organizirati aktivnosti za svoje dijete, jer je važno i da se dijete nauči zaokupljati.

 width=

Ovakva djeca obično vrlo prilagodljiva i mogu se vrlo lako nositi s promjenama rutine. Sjajno je ako svom prilagodljivom djetetu možete pružiti puno novih iskustava, ali pobrinite se da vaše dijete i dalje bude s vama jedan na jedan.

Manje društveno dijete
Vjerojatno je prilično dobro u samostalnoj igri i neće trebati puno pomoći da pronađe nešto za raditi. Ali možda ćete mu morati pomoći u sklapanju prijateljstava. Ako vašem djetetu nije ugodno u grupama ili na zabavama, možete organizirati druženje samo sa jednim ili dva prijatelja.

 width=

Ako vaše manje društveno dijete nije baš prilagodljivo, svidjet će mu se redovita rutina i možda se neće dobro nositi s promjenama. To vam može olakšati planiranje stvari oko djetetove rutine, ali vašem djetetu će možda trebati i pomoć u suočavanju s promjenama ili prijelazima.

Temperament vašeg djeteta može biti drugačiji od vašeg. Neki roditelji smatraju da je lakše razumjeti i brinuti se za dijete čiji je temperament sličan njihovom. Na primjer, ako volite predvidljivost, možda će vam biti lako brinuti se za bebu kojoj je potreban redoviti san. Ali ako volite raditi stvari kad god želite, moglo bi vam trebati neko vrijeme da se naviknete na djetetovu sklonost rutini.

Promijene u temperamentu

Možda ćete primijetiti neke promjene u temperamentu vašeg djeteta kako vaše dijete postaje zrelije. To se događa jer iskustva vašeg djeteta utječu na način na koji se vaše dijete ponaša u različitim situacijama.

Na primjer, dijete koje je u vrtiću i školi bilo vrlo rastreseno moglo bi postati odrasla osoba koja se može dobro koncentrirati na poslovnim sastancima. To može biti zato što su razvili više motivacije kako su sazrijevali. Ili zato što su naučili strategije za upravljanje svojim ometanjima.

POVEZANO: IKEA igračke za djecu: Serija “MALA” za oslobađanje malih umjetnika!