1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Mogu li sezonske alergije uzrokovati grlobolju?

sezonske alergije uzrokovati grlobolju

S obzirom da dolaze s curenjem iz nosa i kihanjem, možda se pitate mogu li sezonske alergije uzrokovati grlobolju? Kako se ispostavilo, nadraženo grlo ponekad nije ništa drugo nego alergija. A alergije se događaju kada tijelo percipira stranu tvar kao prijetnju, a imunološki sustav proizvodi antitijela i histamin kao odgovor. Što stvara upalnu reakciju.

Koji su uobičajeni simptomi alergije?

Uglavnom simptomi uključuju kihanje, curenje iz nosa, pritisak sinusa i podočnjake ispod očiju. Ali pod pravim okolnostima, alergičari bi također mogli razviti upalu grla. Naime djeca s alergijama često imaju povećanu proizvodnju sluzi u nosnim prolazima koji kapaju niz stražnji dio grla (postnazalno kapanje). Kako sluz kaplje niz grlo, uzrokuje iritaciju sluznice koja povezuje grlo, a to može rezultirati osjećajem upale grla. POVEZANO: Virusna upala grla kod djece

Međutim naravno grlobolja može imati i druge uzroke. Na primjer, često se pojavljuje s virusnim infekcijama gornjih dišnih putova (poput prehlade ili gripe) i bakterijskim infekcijama (poput streptokoknog grla). Također može biti i simptom COVID-19 u djece. Groznica, zimica i gastrointestinalni simptomi (poput povraćanja ili proljeva) ne očekuju se sa sezonskim alergijama i nude dodatne tragove koji ukazuju na virusne infekcije. Obratite se svom pedijatru ako ne znate uzrok upale grla vašeg djeteta.

Kako prirodno liječiti dijete?

Kao prirodni tretman, djeca sklona alergijama trebala bi smanjiti svoju izloženost alergenu što je više moguće. Na primjer, djeca alergična na pelud ne bi trebala spavati s otvorenim prozorima spavaće sobe tijekom sezone peludi. I trebala bi se tuširati prije spavanja kako bi uklonila što više peludi. Održavanje hidratacije i korištenje visokoučinkovitih filtara za zrak čestica (HEPA) također mogu umanjiti mogućnost da će sezonske alergije uzrokovati grlobolju. POVEZANO: Što uzrokuje alergije u zatvorenom prostoru i kako se liječe?

Ako vaše dijete ima ozbiljne ili dugotrajne simptome alergije, razgovarajte s liječnikom koji može dijagnosticirati alergije pregledom djeteta i pregledom njegovih simptoma i povijesti bolesti. U nekim slučajevima, liječnik će provesti krvne ili kožne testove kako bi postavio dijagnozu, a oni mogu preporučiti lijekove na recept ili liječenje injekcijama alergije.

POVEZANO: Grlobolja kod beba i male djece