1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Grlobolja kod djece

Grlobolja kod djece Bebe.hr portal

Grlobolja kod djece je vrlo česta pojava, te se javlja do tri puta češće nego kod odraslih. Jedan je od najčešćih zdravstvenih problema djece i često je vrlo neugodna.

Posebno je česta u zimskim razdobljima, u vrijeme čestih infekcija, kad imunitet dodatno oslabi. Kad se govori o grlobolji, misli se na upalu ždrijela, krajnika, grkljana i/ili glasnica.

 

Simptomi grlobolja kod djece

Simptomi grlobolje su:

  • grlo koje izgleda zaraženo (crvenilo, natečenost, prošaranost gnojem),
  • otežan govor,
  • otežano gutanje,
  • otežano disanje
  • i povećanje limfnih čvorova.

Još neki simptomi su odbijanje hrane i pića, pojačano slinjenje, promuklost i loše raspoloženje.

Bebe su dodatno osjetljive jer im nije još dovoljno razvijen imunološki sustav.

Kod bakterijske upale liječi se antibioticima, ali zbog sprječavanja razvoja otpornosti bakterija na iste, izbjegava se prečesto propisivanje.

 

 width=

 

Simptomi bakterijske upale znatno su jače. Kod virusne upale početak je postupan, te antibiotici ne djeluju, no imunološki sustav djeteta najčešće može brzo pobijediti virus, čak unutar tjedan dana. Virusne infekcije često su popraćene i respiratornim problemima.

Čajevi, razne biljne mješavine za grgljanje (često se koriste turica, kadulja i komorač), pastile i sprejevi za usta velika su pomoć tijekom grlobolja i dostupne su u ljekarnama. Nekim od tih preparata se dodaju i sredstva protiv bolova.

Odvedite dijete doktoru kad primijetite da otežano guta. Bakterijske i virusne infekcije su poprilično zarazne, pa bi najbolja prevencija infekcija bila pravilna higijena. Odnosno temeljito i redovito pranje ruku, te dezinfekcija. Također bi bilo dobro redovito otvarati prozore kako bi se prostor dobro provjetrio.

POVEZANO: 8 aktivnosti za djecu uz koje možete imati kratki predah